Enel avea planuri mari de investiții în regenerabile în România, iar acum grecii cumpără, pe lângă parcurile existente, proiecte cu o capacitate totală însumată de zece ori mai mare.
Grecii de la PPC, care au semnat cu Enel contractul pentru achiziția activităților din România, vor cumpăra, pe lângă portofoliul de regenerabile al Enel din România, și un “pipeline”, adică proiecte în care Enel s-a implicat, de zece ori mai mari, în total 5.400 MW.
Enel a dezvoltat în România opt parcuri eoliene, cu o capacitate totală de 499 MW, și patru parcuri fotovoltaice, de 36 MW în total. Afacerile din regenerabil au fost dezvoltate în România de Enel Green Power, divizia de regenerabile a grupului italian, unde Enel are 100% control. În tranzacția prin care PPC cumpără activitățile Enel de la noi, grecii preiau și portofoliul de proiecte ale Enel Geen Power. Potrivit unei prezentări pentru investitori a PPC, publicată azi pe site-ul propriu, compania greacă va prelua și un portofoliu de proiecte ale Enel de 5.400 MW, adică 7 parcuri eoliene cu o capacitate de 2.300 MW și 11 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 3.100 MW.
Este pentru prima dată când apare undeva, oficial, informația despre intențiile pe care le avea Enel în ceea ce privește investițiile în regenerabil din România, în termeni de MW. Este puțin probabil că, și dacă italienii ar fi rămas și ar fi dezvoltat proiectele, să le fi pus în funcțiune pe toate, dar este rezonabil să credem că cel puțin jumătate, adică cel puțin 2.000 MW, ar fi fost funcționali, adică de patru ori mai mult decât portofoliul actual.
De altfel, Enel avusese o strategie de investiții ample în România, care a fost prezentată aici la cel mai înalt nivel. În septembrie 2021, CEO-ul grupului italian, Francesco Starace, a fos în vizită la președintele Klaus Iohannis.
“În cadrul întrevederii, conducerea Enel Group a prezentat activitatea companiei și planuri de investiții ambițioase, care vizează dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice din resurse regenerabile, precum și obiective privind sustenabilitatea rețelelor de distribuție, în contextul priorităților axate pe digitalizare și electromobilitate”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale de la acea vreme.
Enel produce în România cu parcurile sale circa 1,22 TWh anual, iar producția din regenerabil este foarte importantă pentru greci, care au planuri mari în acest sens. PPC, cel mai mare producător din Grecia, are o capacitate de generare de 10.000 MW (26 TWh producție anuală), dar doar o parte din ea este în regenerabil – circa o treime, 3.400 MW, dacă includem aici și hidro mare.
″(Achiziția – n.red.) oferă noi interconectări cu o piață adiacentă, completând business-ul PPC. Grecia va rămâne probabil un importator net (de energie – n.r.) și va beneficia de explorarea de oportunități în piețe de energie regenerabilă mai puțin congestionate″, arată grecii în prezentare.
Enel S.p.A. a semnat astăzi cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (“PPC”) un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de către Grupul Enel în România, potrivit unui comunicat de presă al Enel. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acțiuni).
Grupul Enel este un jucător major în energie în România din 2005, cu activități în distribuția și furnizarea de energie electrică, în domeniul producției de energie din surse regenerabile prin capacități de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum și în domeniul serviciilor energetice avansate. Societățile de distribuție ale Grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale țării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, operând 130.000 km de rețele care deservesc în total peste 3 milioane de clienți. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică și gaze naturale, precum și de servicii cu valoare adăugată. În România, Grupul mai are activități prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuințe, producției de energie la nivelul locului de consum și eficienței energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilității electrice.