Elcen, imediat după ce a ieșit din insolvență: Termoenergetica ne datorează 800 de milioane de lei

Electrocentrale București, proaspăt ieșită dintr-o insolvență deschisă acum aproape 7 ani, arată că are în continuare de primit bani de la Termoenergetica Primăriei București, iar mare parte din sumă sunt pierderile din rețeaua de termoficare. Compania a promis investiții mari, după ieșirea din insolvență, dar spune că Primăria trebuie să plătească la timp tot ce datorează.

“În acest moment, Termoenergetica a acumulat datorii în valoare de cca. 800 milioane lei către ELCEN, aferente lunilor de consum iulie-decembrie 2022. Pierderile din rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica (aflată în subordinea Primăriei Municipiului București), adică apa care se scurge în pământ, reprezintă un factor major în ceea ce privește acumularea acestor datorii uriașe.

Potrivit unor date puse la dispoziția opiniei publice de Termoenergetica, pierderile pe rețea în perioada 2020-2022 totalizează 553 milioane lei, însă lipsește o hotărâre de Consiliu General prin care PMB să recunoască efectiv plata acestor pierderi. Un demers sănătos pentru buna funcționare a sistemului de termoficare din București este ca municipalitatea să recunoască toate datoriile”, arată compania.

Producătorul de energie atrage atenția că nu trebuie să se perpetueze situația actuală pentru că, tocmai din cauza acestui tip de comportament din vremea falitei RADET, compania nu a avut resurse să modernizeze centralele existente sau să construiască grupuri energetice noi.

“Blocarea financiară a ELCEN ar pune în pericol orice proiect de restructurare sau retehnologizare.

În condiții anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenției de către PMB,  datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiții majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN. Datoria RADET de 3,7 mld lei către ELCEN a determinat intrarea ELCEN în insolvență în 2016”, arată Elcen.

Primăria s-a împrumutat să plătească

Nicușor Dan a cerut bani de la Guvern pentru că nu poate plăti toate datoriile, toamna trecută El a reiterat că Municipalitatea a plătit în perioada 2011-2020 aproximativ 700 de milioane de lei pe an pentru termoficare, dar că în 2021 suma a crescut la 950 de milioane de lei, iar în 2022 Primăria trebuie să achite 1,5 miliarde de lei. „Problema e că e o diferenţă între tariful real şi tariful stabilit de ANRE (…) şi aceste diferenţe sunt cam de 120 de milioane în 2020; 240 de milioane în 2021; 300 de milioane în 2022, care ne duc undeva la 600 de milioane de lei. Aceste diferenţe se duc şi într-o datorie a Termoenergeticii către Elcen şi într-o datorie a Elcen mai departe către Romgaz”, a spus primarul.

Guvernul nu a fost de acord să dea bani, dar a permis creșterea gradului de îndatorare a orașului, astfel încât Primăria a putut să contracteze un credit, de 500 de milioane de lei, pe care i-a virat către Termoenergetica. Primarul a spus că a reușit să finalizeze demersul în doar o lună, în loc de trei. Totuși, acești bani au fost doar diferența dintre cost (mai mare) și prețul de facturare (mai mic) – adică subvenția pe care Primăria a trebuit sa o platească. Mare parte din ce mai este de plătit sunt pierderile din rețea despre care vorbește Elcen dar și penalități datorate de Termoenergetica pentru că mai mereu are diferențe pe care nu le plătește la timp, din cauza ajustării cu întârziere a prețurilor pe care le poate percepe.

Tribunalul București a decis ieșirea din insolvență a Electrocentrale București. Compania a anunțat planul de investiții în centralele din București, detalii aici:

Electocentrale București a ieșit din insolvență

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *