Operatorul de distribuție din zona Oltenie continuă să monteze panouri fotovoltaice în stațiile sale de transformare, prin derularea proiectului co-finanțat din fonduri norvegiene, potrivit unui comunicat de presă.
Cu o valoare totală a proiectului de 1.265.304 euro din care 20.400 euro reprezintă valoarea neeligibilă, 1.244.904 euro, valoarea totală eligibilă din care 745.722 euro reprezintă valoarea nerambursabilă, proiectul operatorului Distribuţie Oltenia presupune montarea de panouri fotovoltaice în stația de transformare 110/ 20 kV Bărbătești din județul Gorj și stația Balș din județul Olt.
„Ne bucurăm că avem sprijinul finanțăriii acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în realizarea unei noi investiții în instalațiile electrice Distribuție Oltenia pentru acoperirea consumului intern de energie și îmbunătățirea calității energiei distribuite consumatorilor noștri. Acestea sunt și obiectivele noastre de dezvoltare durabilă, asumate în cadrul strategiei Distribuție Oltenia de sustenabilitate. Vom continua să căutăm oportunități noi de accesare a acestor fonduri”, a declarat Eugen Butoarcă, Director Executiv Distribuție Oltenia.
Acțiunea este parte a proiectului co-finanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul pentru energie în România, Apel 3.1 „Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile” Alte surse regenerabile de energie (SRE)
Scopul proiectului este de a monta centrale electrice fotovoltaice în vederea compensării consumului propriu intern aferent stațiilor de transformare cu ajutorul unei surse de energie verde, ducând la îmbunătățirea randamentului procesului de distribuție a energiei electrice, fapt ce va contribui direct la eficientizarea costurilor și la asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din Gorj și Olt.
În plus, în acest proiect Distribuție Oltenia vizează asigurarea consumului propriu intern aferent stațiilor interconectate prin LEA 110 kV cu stațiile Bărbătești și Balș.
Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, respectiv între 01.08.2022 și 30.09.2023.