Ultimele date de pe piața de energie la termen arată că, în tranzacțiile cu livrare în viitor, pragul de preț de 1.300 de lei/MWh pare a fi punctul peste care nu se trece.
1.300 de lei/MWh este costul mediu de achiziție al furnizorilor de energie electrică până la care ei primesc de la stat compensațiile pe sistemul de plafonare al prețurilor finale pentru clienți, potrivit legilor adoptate anul trecut.
Din analiza puținelor oferte și tranzacții din ultima vreme de pe piața de energie cu livrare la termen unde se pot vedea inițiatorii ofertelor și câștigătorii licitațiilor, PCCB-LE Flex, se pare că borna de preț de 1.300 de lei/MWh a devenit de netrecut.
Astfel, în data de 11 ianuarie, Electrocentrale Craiova, societate care operează CET Craiova 2, desprinsă anul trecut din Complexul Energetic Oltenia, a scos la vânzare energie cu livrare bandă în perioada 1 februarie-30 iunie, fix la prețul de 1.300 de lei/MWh.
Nu a reușit să o vândă, deoarece cumpărătorii interesați, trei dintre marii furnizori, Enel, E.On și Electrica Furnizare, au oferit doar 1.100-1.150 de lei/MWh și nu s-a încheiat nicio tranzacție.
Cu două zile în urmă, E.On și Enel au ieșit ele în piață, cu oferte de cumpărare la 1.300 de lei/MWh, pentru energie cu livrare între 16 ianuarie și 30 martie, fiecare solicitând câte 5 MW bandă. Au găsit vânzător, dar nu un producător, ci tot un furnizor, Energy Distribution Services care (probabil având energia contractată în trecut la prețuri mici), a venit să ofere energie sub plafonul de 1.300 de lei/MWh, astfel că tranzacțiile s-au încheiat la 1.296 de lei/MWh.
Pe 6 ianuarie, Elcen, producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, a încercat să-și “forțeze norocul” de la finalul anului trecut, solicitând 1.700 de lei/MWh pentru energia scoasă la vânzare. Nu a reușit să vândă nimic, deși era vorba despre o cantitate mare – 35 MW bandă în perioada 10 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023 – pentru că a primit oferte de cumpărare de 1.200 de lei, am scris atunci despre asta AICI.
În 6 ian, Veolia a scos la vânzare energie la 1.300 de lei/MWh, e adevărat doar 2 MW bandă cu livrare în lunile februarie și martie. EDS a cumpărat energia cu 1.298 de lei/MWh.
Pragul de 1.300 de lei/MWh
După cum se știe, de la 1 ianuarie 2023, toate categoriile de clienți din România plătesc prețuri finale (cu tot cu tarife de rețea și taxe) cuprinse între 680 și 1.300 de lei/MWh. Statul plătește furnizorului diferența dintre costul real de achiziție al energiei și prețul plafonat cu care este obligat să vândă, dar doar în limita unui cost mediu lunar de achiziție de 1.300 de lei/MWh.
Așadar, din tranzacțiile încheiate deja în trecut dar cu livrare acum, din (puțina) energie cumpărată prin sistemul centralizat de achiziție la prețul de 450 de lei/MWh impus de stat, din contractele de pe piețele la termen încheiate acum și din achizițiile de energie de pe piața spot, furnizorul nu trebuie să depășească o medie lunară de achiziție de 1.300 de lei/MWh, ca să nu intre în pierdere.