Gazprom este aproape să devină, indirect, trader de energie electrică în România

O firmă românească controlată de subsidiara Gazprom din Elveția este pe cale să devină furnizor de energie electrică pe piața locală, dacă Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) va aproba o cerere în acest sens. Totuși, rușii n-ar mai avea multe de spus, cel puțin în acte.

Comitetul de reglementare al ANRE are pe ordinea de zi a ședinței din data de 11 ianuarie, prima din acest an, un “proiect de decizie și raport privind acordarea licenţei pentru activitatea traderului de energie electrică societăţii WIEE ROMANIA SRL”.

WIEE România SRL este o companie controlată 100% de Gazprom Schweiz, subsidiara din Elveția a grupului rusesc Gazprom.

Gazprom Schweiz este parte a Gazprom Germania, subididara din Germania a gigantului rusesc al gazelor. În contextul războiului din Ucraina și al consecințelor lui, statul german a preluat administrarea Gazprom Germania, denunită ulterior SEFE Securing Energy for Europe Gmbh. În luna noiembrie a anului trecut, Ministerul german al Economiei anunța că Guvernul de la Berlin a urma să preia o participație de 100% din SEFE Securing Energy for Europe GmbH și va majora împrumutul acordat companiei, până la 13,8 miliarde de euro.

Revenind la noi, WIEE Romania s-a remarcat de-a lungul ultimilor ani ca unul dintre principalii importatori de gaze naturale, evident toate din Federația Rusă. În 2021, WIEE România SRL a al doilea importator de gaze din România, după Imex Oil Ltd. din grupul Vimetco, din care face parte și Alro Slatina. Compania a raportat pentru acel an afaceri de 946 de milioane de lei și un profit net de 46 de milioane, potrivit datelor Termene.ro.

În luna septembrie 2022, potrivit datelor ANRE, WIEE Romania SRL a fost cel mai important importator de gaze, cu 34% din importurile totale ale acelei luni, ultimele cu date disponibile la ANRE.

Pe de altă parte, pe piața de energie electrică pe care vrea să intre acum WIEE, în mod absolut curios în condițiile în care marja de furnizare este reglementată, prețurile finale la client sunt plafonate, iar tradingul este suprataxat, activează 31 de traderi (sau furnizori de energie exclusiv pe piața angro) și 49 de furnizori cu activitate pe piața cu amănuntul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *