Oficialii Engie, una dintre cele doă mari firme din sectorul de distribuție și furnizare a gazelor din România, spun că încep să pregătească rețeaua pentru primele molecule de gaz “verde”. Proiectul este unul pe termen mediu și, chiar dacă gazele naturale vor continua să fie combustibilul dominant pentru încălzire în următoarele decenii, prin conducte ar putea circula, în amestec și biometan sau hidrogen.
“Operăm una dintre zonele mari de infrastructură din România și este evident că o prioritate pentru noi este continuarea procesului de modernizare a acestei infrastructuri. Și partea cea mai importantă, cu un orizont de timp puțin mai larg, este aceea de a pregăti această infrastructură pentru încorporarea gazelor verzi”, a declarat Răzvan Grecu, head of business development la Engie România, la o conferință de presă organizată recent de Ziarul Financiar.
“Ca să vă dau câteva cifre, anul trecut am extins rețeaua cu aproximativ 600 km și am conectat 90.000 de clienți noi, prin urmare, cererea contină să fie acolo, cel puțin din acest punct de vedere. De văzut și care va fi gazul care va fi transportat prin aceste rețele. Dar, pe termen mediu, ambiția noastră este să avem primele molecule de gaz verde în aceste infrastructuri. Și din acest punct de vedere sunt două aspecte. Primul: avem în pregătire un proiect de modernizare a unei părți de distribuție de gaz natural care să acomodeze un grad mare de hidrogen – acum suntem în etapa în care discutăm dacă este vorba de 80%, de 100% sau o valoare mai mică, însă una dintre problemele majore este faptul că nu avem un standard tehnic de proiectare pentru un asemenea tip de rețele mai ales pe partea de infrastructură civilă.
Și, în paralel, suntem într-un stadiu mai incipient decât mi-aș fi dorit de a dezvolta un proiect de biometan, de producție de biometan cu injecție în rețeaua de distribuție. Aceasta este partea asociată infrastucturii de gaze pe care o operăm”, a mai spus Grecu.
Deși Engie este o companie care se orientează tot mai mult spre energia regenerabilă, oficialul companiei spune că, pentru următoarele două decenii, gazele naturale vor continua să fi folosite pentru încălzire.
“Este într-adevăr zona cea mai critică din perspectiva decarbonizării pe termen lung. Aici sunt opțiuni relativ puține pe masă, fiabilie în acest moment, și din punct de vedere al costurilor, și din punct de vedere tehnologic. Opinia mea este că gazul natural va fi în continuare, cel mai probabil pentru următorii 15-20 de ani în zona de încălzire elementul definitoriu al sistemului energetic. Acum, este important și am mai spus-o, tranziția energetică nu este un salt cu parașuta, este un mers conform unei hărți, potrivit căreia trebuie să pleci din punctul A și să ajungi în punctul B.
Și atunci trebuie să pregătim această tranziție, inclusiv pentru zona de încălzire. În partea de energie electrică s-au făcut progresele majore de care vorbim – parcuri de 1 GW, și este important ca și în zona de infrastructură de gaze să mergem în aceeași direcție.
Ceea ce este important este să nu considerăm că este o singură tehnologie care răspunde. Gazul natural nu va fi singura tehnologie – nici măcar hidrogenul sau biometanul. Evident există astazi pompe de căldură care pot fi folosite într-o anumită măsură și cu eficiență bună – anumite tipuri sunt costisitoare și probabil nu vor putea fi replicate pe scară largă, dar cred că trebuie gândit acest plan mai ambițios și pe o durată de timp mai lungă. Cred că 2023 poate să fie momentul critic, important, din acest punct de vedere pentru că trebuie să refacem Planul Național de Energie și Schimbări Climatice și acolo putem să avem o vizibilitate un pic mai bună pentru ceea ce se va întâmpla în zona de încălzire pentru că, din păcate, planul este aproape exclusiv partea de producție de energie electrică verde și un pic de explorare în rezervele onshore și offshore”, a mai spus Răzvan Grecu.
Engie este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru clienți casnici din România și subsidiara sa Distrigaz Sud Rețele operează o rețea de distribuție de circa 22.000 kn de conducte de gaze din jumătatea de sud a României