Nouă ieftinire a carburanților, după doar o zi. Guvernul ar putea prelungi și la anul compensația de 50 de bani pe litru

Carburanții auto continuă să se ieftinească, Petrom coborând și azi prețul la motorină după ce în week-end l-a scăzut la ambii carburanți. Măsura de subvenționare cu 50 de bani pe litru a prețului – jumătate de la stat, jumătate de la companii, ar putea fi extinsă și la anul.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 21 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,63 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,84 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,13 lei pe litru la benzină și 8,34 lei pe litru la motorină.

Astfel, comparativ cu pețurile de ieri, motorina este mai ieftină la Petrom cu 4 bani pe litru, iar prețul benzinei a rămas neschimbat. Este a doua reducere consecutivă de preț a carburanților auto, precedenta având loc chiar în week-end, când benzina și motorina s-au ieftinit cu câte cinci bani pe litru. Ieftinirile au re-început în 17 noiembrie, după o lună în care prețurile au crescut în 15 rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru.

Ieftinirea-compensare de 50 de bani pe litru ar putea continua și la anul

În România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii septembrie când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira. Toate companiile mari au continuat să acorde reducerea

Măsura ar putea fi extinsă și după data de 1 ianuarie 2023. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă va mai fi prelungită subvenţia.

“Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile. Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat ministrul Energiei, citat de agenția de presă News.ro

Întrebat dacă în perioada sărbătorilor de iarnă va mai creşte sau va mai scădea preţul carburanţilor, Virgil Popescu a răspuns: “E greu de făcut predicţii pentru că o declaraţie a cuiva poate să creeze o inflamaţie în preţuri. Aşa că tot anul m-am ferit să mai fac predicţii de preţuri”.

El nu crede că preţul carburanţilor va mai ajunge la 9 lei. “Nu cred că vom mai ajunge la… Sincer să fiu, nu cred că vom mai ajunge. Nu au ajuns la 10 lei, haideţi să fim serioşi, era aproape de 9 lei. Cotaţia barilului de petrol ajunsese la 120 de dolari. Acum vorbim de 90-95”.

Prea mult petrol în stoc înaintea embargoului?

Rafinăriile europene s-au trezit supraaprovizionate cu ţiţei, deoarece deficitul aşteptat din cauza interdicţiei UE asupra petrolului rus nu s-a concretizat încă, transmite Reuters, citată de agenția de presă News.ro

Spreadul pentru ţiţeiul Brent pe termen de o lună s-a redus brusc săptămâna trecută, reflectând o ofertă mai bună pe piaţa fizică a petrolului, pe măsură ce temerile legate de embargoul UE asupra ţiţeiului rusesc încep să scadă. Comercianţii au citat capacitatea Europei de a înlocui petrolul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, Statele Unite şi America Latină, în timp ce Asia cere mai puţin ţiţei din cauza încetinirii economice şi a utilizării sporite a petrolului rusesc. Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 7% săptămâna trecută, slăbind pentru a doua săptămână consecutiv.”Este prea mult petrol în jur. Rafinăriile (europene) par să fi supracumpărat în noiembrie şi decembrie, probabil din cauza temerilor din jurul petrolului Ural”, a spus un trader european de ţiţei.

El a adăugar că grevele franceze şi întreţinerea rafinăriilor au contribuit, de asemenea, la un surplus de ţiţei.

Preţurile ţiţeiului Ural din Rusia au crescut în august, deoarece comercianţii şi rafinăriile s-au grăbit să cumpere cât mai mulţi barili, de teamă că interzicerea UE asupra petrolului rusesc va duce la penurie.

UE va interzice importurile de ţiţei ruseşti începând cu 5 decembrie şi cele de produse petroliere începând cu 5 februarie. O limită a preţurilor pentru ţiţeiul rusesc intră şi ea în vigoare pe 5 decembrie. La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 87 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI la 79 de dolari barilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *