Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, în construcție, a traversat Dunărea VIDEO

Proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu a depăşit cu succes în această perioadă cea mai dificilă şi provocatoare etapă tehnică, respectiv traversarea Dunării pe o distanţă de 2,6 kilometri, dintre care 1,13 kilometri fiind deasupra apei, potrivit unui comunicat al Transelectrica.

Procesul, de o complexitate inginerească unică, a fost finalizat de echipele constructorului Electromontaj SA, în prezenţa conducerii Transelectrica, a directorului general Electomontaj SA, Ionuţ Tănăsoaica, a secretarului general adjunct al Guvernului şi membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Alexandru-Cristian Vasilescu, a secretarului de stat în Ministerului Energiei, George Niculescu, a preşedintelui Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, şi a reprezentantului oficial al Agenţiei Executive Europene pentru Climă, Infrastructură şi Mediu – European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA), Ona Kostinaite-Grinkeviciene – Head of Sector CEF.

„Sunt onorată să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, pentru a sărbători această etapă istorică şi sunt în acelaşi timp foarte bucuroasă că în 2017 am acordat Transelectrica această cofinanţare de 27 de milioane de euro pentru ca acest proiect să se poată realiza. Această linie este un proiect foarte important pentru noi, are o dimensiune energetică semnificativă pentru noi şi cred că atât pentru noi, cât şi pentru întreaga Europă. Pot să vă spun că recenta agresiune rusă asupra Ucrainei ne-a reconfigurat viaţa. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de fonduri pentru energie electrică. Ştiu că acest drum pentru voi şi pentru noi toţi nu a fost foarte uşor. Aşadar, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut ca acest lucru să se întâmple. Nu este un lucru uşor să construieşti infrastructură. Felicitări pentru finalizarea acestei părţi a infrastructurii!”, a declarat Ona Kostinaite-Grinkeviciene.

La rândul său, Gabriel Andronache, CEO Transelectrica, a arătat că această lucrare marchează evoluţia tehnologică şi dezvoltarea reţelei electrice de transport.

„Acest proiect reflectă îndeaproape complexitatea infrastructurii gestionate de Transelectrica, cu tot ceea ce înseamnă provocări de orice natură, de la etapa de proiect tehnic până la energizare, fie că este vorba despre linii electrice care traversează Dunărea sau care traversează munţii. Înţelegem urgenţa extinderii reţelei electrice de transport în scopul asigurării securităţii energetice naţionale şi regionale şi tocmai de aceea am prevăzut investiţii de aproximativ 2 miliarde de euro pentru următoarea decadă. Este un plan ambiţios, dar absolut necesar pentru România”, a precizat Andronache.

La realizarea acestei etape istorice a participat o mare parte a echipei de specialişti tehnici ai Transelectrica care au contribuit semnificativ de-a lungul timpul la implementarea investiţiei: manageri şi responsabili de proiect, diriginţi de şantier, ingineri, alături de reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din cadrul Companiei care au asigurat derularea investiţiei.

Etapa traversării fluviului Dunărea a fost realizată în aproximativ trei săptămâni, inclusiv fazele pregătitoare. Complexitatea şi unicitatea acesteia a implicat demersuri speciale din partea constructorilor şi a echipelor de experţi ai Transelectrica, fiind prima astfel de lucrare de inginerie electrică de mare anvergură realizată în Reţeaua Electrică de Transport din România în ultimii 35 de ani.

Linia electrică aeriană dublu circuit este susţinută pe cele două maluri ale Dunării de cei mai înalţi stâlpi de înaltă tensiune – 150 de metri – din întreaga infrastructură energetică naţională.

Singura lucrare de acest tip care traversează Dunărea a fost realizată în 1987, fiind vorba despre LEA 400 kV Cernavodă – Gura Ialomiţei.

Obiectivul de infrastructură Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiţie în valoare totală de circa 75 de milioane de euro, beneficiază de cofinanţare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility (CEF). Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri şi străbate teritoriul a trei judeţe, Constanţa, Ialomiţa şi Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *