Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în coaliţia de guvernare există discuţii cu privire la reglementarea pieţei de energie şi că „ceva trebuie făcut” în acest domeniu.
„Există într-adevăr în coaliţie astfel de discuţii şi, atâta vreme cât nu s-au lămurit împreună cu experţii, este prematur să mă exprim eu. Însă este clar că ceva trebuie făcut. Aşa cum funcţionează acum piaţa este destul de complicat şi destul de scump pentru buget.
Nu putem să continuăm foarte mult timp să subvenţionăm practic preţul energiei şi ceea ce trebuie, pe de altă parte, să realizăm totuşi, este o subvenţie pentru consumatorul vulnerabil, o subvenţie rezonabilă pentru IMM-uri, chiar şi o subvenţie pentru industria mare, fiindcă altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei româneşti şi aşa ceva nu putem să acceptăm. Şi atunci este nevoie de mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci accesibilă, adică să poată fi plătită şi Guvernul îşi va bate capul, coaliţia va negocia până când se găseşte o soluţie fezabilă. Cât va dura depinde de evoluţia generală din Europa”, a spus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.
El a subliniat că această criză a energiei afectează întreaga Uniune Europeană şi lumea întreagă.
„Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supravieţui aceste faze dramatice a crizei energiei şi, în paralel, să dezvoltăm resurse noi pentru a reveni la normalitate. (…) Nu putem să continuăm la infinit cu subvenţionarea preţului la energie”, a mai spus Iohannis.
Ce a spus Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, chestionat despre faptul că ar exista o voinţă politică pentru a reglementa piaţa energiei, că o astfel de propunere a venit din partea reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul energiei şi cu reprezentanţi ai sectoarelor de activitate, la întâlnirea de luni de la Palatul Victoriei, însă ar fi vorba despre o semireglementare, „pentru că trebuie să facem în aşa fel încât să fim conectaţi la piaţa liberă”.
„Am avut mai multe ordonanţe de Guvern, 118, 27, 119, fiecare încercând să se adapteze la dinamica evoluţiei preţurilor la energie şi gaze naturale şi să facem în aşa fel încât să protejăm cetăţenii şi economia. Trebuie să asigurăm competitivitate produselor româneşti şi ca atare susţin că avem nevoie dă evaluăm şi să menţinem deschise discuţiile cu structurile din domeniul electricităţii şi gazelor naturale astfel încât să identificăm cea mai bună soluţie pentru cetăţeni şi economie. Nu putem să nu luăm măsuri, dar ele trebuie luate pe baza unui dialog deschis, onest şi dialogului în coaliţie”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat, joi după vizita la Fabrica Softronic de la Craiova ce înseamnă faptul că există o voinţă politică pentru a trece la o piaţă reglementată a energiei.
Şeful Executivului a mai spus că doreşte să continue discuţiile cu cei din domeniul energiei pentru a avea măsurile optime.
„Cei din domeniu, la discuţia de luni, au venit cu o propunere de semireglementare, pentru că trebuie să facem în aşa fel încât să fim conectaţi la piaţa liberă. Ne dorim ca săptămâna viitoare să continuăm discuţiile cu producătorii, pentru a avea şi dumnealor timp de analiză, apoi să avem o analiză la nivelul instituţiilor care se ocupă de domeniu şi vom lua o decizie cât de curând. Cetăţenii care plătesc în continuare, cei cu consum până în 100 kW, IMM-urile un leu pe kW, vom menţine aceleaşi costuri până în momentul când vom lua o decizie şi vom anunţa termenul când va produce efecte noua OUG”, a completat Ciucă.