Guvernul Norvegiei a anunţat joi că se aşteaptă să obţină anul viitor venituri record din industria sa de gaze şi petrol, previzionând un avans al veniturilor de 18% faţă de nivelul din acest an şi de cinci ori faţă de 2021, în urma majorării producţiei şi a preţurilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Norvegia, ţară care nu este membră UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului comunitar, după ce Rusia şi-a redus livrările, ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere, pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult.
În 2023, Norvegia se aşteaptă să pompeze 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în creştere faţă de nivelul previzionat de 4,1 milioane barili în 2022. În proiectul de buget pe 2023, Ministerul de Finanţe de la Oslo prognozează un nivel record al veniturilor din petrol şi gaze – 1.380 miliarde de coroane (131 miliarde de dolari) – de la 1.170 miliarde de coroane în 2022 şi 288 miliarde de coroane în 2021.
Deşi statul scandinav, cu 5,4 milioane de locuitori, a susţinut că majorarea preţurilor la gaze nu este în interesul său pe termen lung, a refuzat solicitările de plafonare a preţurilor, argumentând că nu va ajuta Europa să-şi asigure mai multă energie.
Ca rezultat al majorării preţurilor, Guvernul Norvegiei intenţionează să crească taxele impuse industriei de gaze şi petrol cu două miliarde de coroane în 2023.
Executivul vrea să crească taxele aplicate firmelor care folosesc resursele naturale ale ţării, inclusiv producătorilor de energie şi fermelor piscicole, şi să ia măsuri pentru combaterea inflaţiei.
Autorităţile de la Oslo intenţionează să reducă în 2023 cheltuielile din Fondul suveran de investiţii.
Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.200 miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă. Acesta deţine acţiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.
Guvernul Norvegiei a propus ca în 2023 să retragă din Fond 316,8 miliarde de coroane, faţă de 335,1 miliarde de coroane în 2022.