Calendarul amplasării reactoarelor nucleare mici modulare în România. Grupul românesc E-Infra este implicat în proiect

Mini-centrala nucleară cu reactoare mici modulare de la Doicești va fi operațională cel mai devreme în 2029, iar în proiect Nuclearelectria a implicat și grupul românesc E-Infra, care deținea terenul, ambele firma având cote egale, 50-50. Care sunt etapele proiectului.

Acționarii Nuclearelectrica (SNN) urmează să adopte în această lună decizia de construire a unei centrale nucleare cu reactoare mici modulare americane la Doicești. În compania de proiect este implicată și firma românească Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra, care deține terenul unde urmează să fie amplasate reactoarele.

În convocatorul AGA care va avea loc la 22 septembrie, Nuclearelectrica a prezentat și care va fi calendarul de implementare a proiectului, care arată că centrala cu reactoare mici modulare va intra în exploatare comercială în 2029. Iată etapele proiectului, cu precizarea din partea companiei că ele pot suferi modificări.

Etapa 1 – FEED Faza 1 (Perioada: 2022 –2023)

Faza 1 a FEED („Front-End Engineering and Design) reprezinta o etapa de activitati de planificare, studii, inginerie si proiectare care contin elemente esentiale definirii Proiectului, prin raportare la conditiile amplasamentului fostei centrale de la Doicesti, la cerintele de autorizare si reglementare nationale si internationale aplicabile. Acestea vor furniza informatii cantitative necesare planificarii riguroase a activitatilor si o estimare fundamenta a costurilor de proiect. Se va detalia impactul cerintelor din Romania si amplasamentului de la Doicesti asupra Proiectului. In paralel, se vor initia studiile geotehnice, se va dezvolta Documentul Bază de Autorizare – Licensing Basis Document („LBD”) se va atribui contractul pentru elaborarea Raportului de Impact de Mediul (Environmental Impact Assessment) si se vor initia diverse notificari la autoritatile de resort.

Etapa 2 – FEED Faza 2 (Perioada: 2023 –2024)

Faza 2 a FEED va dezvolta elementele din Faza 1 a FEED si, suplimentar, va presupune o definire detaliata a scopului proiectului. Estimarile de cost vor ajunge la nivelul de precizie Clasa-3 si vor duce proiectul la stadiul de pregatire pentru lansarea comenzilor. In aceasta perioada se vor stabili detaliile de finantare ale proiectului, notificare privind ajutorul de stat, analiza initiala a IAEA, notificarea conform Articolul 41 din Tratatul Euroatom. La finalul acestei faze are loc poarta decizionala „final investment decision”.

Etapa 3 – Inginerie, Faza initiala de achizitii, Pregatirea locatiei (Perioada: 2024 –2026)

In aceasta etapa se depune documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire, se elaborează Raportul de Impact de Mediu ( Environmental Impact Assessment), are loc mobilizarea pe santier si pregatirea locatiei. Se initiaza fabricarea NuScale Power Modules si se finalizaza intr-o mare masura proiectarea de detaliu. Sunt efectuate de asemenea excavarile de profunzime precum si alte lucrari esentiale de constructii. Anumite activitati depasesc luna aprilie 2026 si se intrepatrund cu fazele ulterioare ale proiectului; printre acestea, finalizarea reactoarelor si a peretilor bazinului de apa.

Etapa 4 – Construirea (Perioada: 2026 –2029)

Aceasta etapa incepe cu poarta decizionala „Full Notice to Proceed” si contine majoritatea activitatilor de constructie.

Etapa 5 – Punerea in Functiune (2029)

In aceasta etapa se instaleaza modulele NuScale si are loc incarcarea cu combustibil si inspectia. Lucrarile pe cele 6 module sunt decalate la aproximativ 1,5-2 luni.

Etapa 6 – Exploatare Comerciala (2029 –2030)

Aceasta etapa incepe cu prima zi de vanzare a energiei in piata, energie produsa de modulul 1. In lunile ce urmeaza se lanseaza, treptat, celelalte 5 module.

Nuclearelectrica arată că pentru dezvoltarea proiectului este necesară înființarea unei companii pe acțiuni speciale, care, la momentul actual are ca acționari compania de stat (50%) și firma rromânească Nova Power and Gas (NPG), proprietara terenului din localitatea Doicesti. Capitalul social iniţial al companiei de proiect va fi de două milioane de euro.

“SNN si NPG isi propun sa porneasca cu detineri egale in compania de proiect, urmand ca structura de capital a acestei companii sa evolueaze, daca va fi cazul, in functie de planul de investitii ce se va fundamenta si agrea pentru proiect. In acest plan de investitii se vor include bugetul si calendarul de investitii, iar actionarii vor cadea de acord asupra sumelor pe care isi propun sa le investeasca si asupra modalitatilor prin care vor finanta proiectul”, arată Nuclearelectrica.

“Cota de participare egala in actionariatul companiei de proiect face posibila crearea unei structuri stabile si echilibrate din punct de vedere decizional si minimizeaza riscul consolidarii gradului de indatorare a companiei de proiect la nivelul SNN cu consecinte adverse in ceea ce priveste posibilitatea atragerii de finantari bancare de SNN pentru dezvoltarea proiectelor investitionale ale SNN. Structura de detineri egale, 50%-50%, permite deasemenea demararea rapida a proiectului. SNN si NPG au in vedere atragerea de noi investitori in actionariatul companiei de proiect in scopul finantarii proiectului. Este anticipat ca atragerea unor noi investitori in proiect va presupune o probabila reducere a participatiei actionarilor initiali in capitalul social al companiei de proiect.

Cooptarea altor investitori in actionariatul companiei de proiect securizeaza totodata suplimentar finantarea proiectului. Exemplificativ, in cazul in care, din diverse motive, compania de proiect s-ar afla in imposibilitatea de a mai asigura finantarea proiectului, un nou actionar ar putea prelua sustinerea financiara a proiectului, prin propriul capital sau prin cooptarea altor investitori”, mai arată compania.

Nova Power and Gas este o companie românească ce este cunoscută mai ales drept furnizor de gaze și energie electrică, dar este și distribuitor de gaze și producător de energie. Compania face parte din grupul Electrogrup Infrastructure („E-INFRA”), companie cu capital 100% romanesc, cu o istorie de 25 de ani, prezenta in domeniul constructiilor (EPC) de infrastructura energetica, civila si de telecomunicatii, prin subsidiarele Electrogrup si WESEE, si detinator de infrastructura de critica in domeniul telecomunicatiilor, prin subsidiarele Netcity si Direct One. Grupul E-Infra este deținut de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

Nuclearelectrica si compania americană NuScale au semnat un Memorandum de Ințelegere pentru a evalua dezvoltarea, licențierea si construcția unui SMR NuScale in Romania. În luna mai, cele două companii au anunțat amplasamentul primului reactor modular mic din Romania – amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, judetul Dambovita.

În comunicatul de presă emis cu acea ocazie se vorbea despre “implementarea in Romania, in acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează ca centrala electrica NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in construcții, 2.300 de locuri de munca in producție si va ajuta Romania să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”

Nuclearelectrica, companie care operează singura central nucleară din România, cea de la Cernavodă, cu două unități de câte 700 MW fiecare, este deținută majoritar de stat, prin intermediul Ministerului Energiei.

 

1 Comment

  1. Să înțeleg că pericolul real va fi după 2026, până atunci ard gazul de pomană cum se spune și mai fac vreo două simulări. Ce proiectare de detaliu, parcă sărăcia e modulară și sigură (cel puțin până bubuie).
    Oare când bubuie o sărăcie din asta, câte orașe rade de pe fața Pământului?
    Cine știe, poate cine vine după 2024 are suficient sânge (nevaccinat) în instalație să arunce mizeria asta de proiect și să investească în surse sigure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *