În luna octombrie ar urma să fie semnate contractele pentru reabilitarea a 211,94 km de conducte din sistemul de termoficare, lucrări finanţate din fonduri europene, anunţă primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
„Suntem foarte aproape cu atribuirea contractelor pentru cei 210 kilometri pentru care există fondurile europene. Comisia de achiziţii publice pe aceste proiecte este la faza evaluării ofertei financiare. Vom fi în situaţia în care undeva în luna octombrie să semnăm contractele pe cele cinci loturi şi constructorii vor avea posibilitatea ca pe perioada rece să îşi facă proiectarea – pentru că acolo este proiectare şi execuţie – astfel încât la începutul primăverii să nu mai avem doar aceste patru şantiere (la care se lucrează în prezent – n.r.) şi să avem nouă şantiere”, a declarat primarul general, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Edilul general a menţionat că în acest an fost reabilitaţi 18 kilometri de conductă principală de termoficare şi a estimat că până la sfârşitul anului se va ajunge la un total de 30 de kilometri. În prezent sunt deschise patru şantiere: Ferentari (s-au reabilitat 9 kilometri), Berceni (2 kilometri), Pantelimon (1 kilometru), Mihalache-Amzei (câteva sute de metri). Totodată, au fost închise şantierele din Bobocica şi Drumul Taberei, iar compania Termoenergetica a reabilitat segmente mai scurte de reţea care totalizează 8 kilometri. Nicuşor Dan a anunţat că se va lucra inclusiv pe parcursul iernii la conductele mai mici.
„Noutatea pentru anul acesta este că vom lucra şi în iarnă pe racorduri. Documentaţiile tehnice sunt gata pentru asta. Acum se lucrează pe magistrale. Imediat ce nu se va mai putea lucra pe magistrale se va lucra pe racorduri”, a spus el.
Pe de altă parte, edilul a precizat că Termoenergetica ia în calcul şi varianta pompelor de căldură pentru producerea de energie.
„Soluţia pentru care Termoenergetia lucrează de câteva luni este a pompelor de căldură. După cum ştiţi, până acum câţiva ani, pompele de căldură erau folosite exclusiv pentru clădiri individuale. Tehnologia a evoluat şi este posibil să ai pompe de căldură cu zeci de MW şi asta este direcţia în care merge Termoenergetica. (…) Pentru ca să facem pompe de căldură, mai întâi trebuie să facem un studiu de fezabilitate, după studiul de fezabilitate, trebuie să facem o achiziţie publică, după ce facem achiziţia publică trebuie să şi existe firme producătoare de pompe care să le aibă disponibile. Este o chestiune care durează un an jumătate – doi”, a afirmat Nicuşor Dan.