Guvernul a emis mai demult o Ordonanță de Urgență care urma să modifice semnificativ facturile de energie și gaze către populație. Acum a dat o nouă OUG pe aceeași temă. Ce se schimbă
După scandalul facturilor din iarna și primăvara trecută, Guvernul a emis un act normatv care spunea că facturile de energie și gaze pentru clienții casnici trebuie să fie modificate, pentru a fi mai ușor de înțeles de către “consumatorul mediu”. Ar fi urmat să se emită un nou formular-tip de factură, unic la nivel național, care să fie folosit de toți furnizorii. De elaborarea lui ar fi trebuit să se ocupe Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), alături de Protecția Consumatorilor (ANPC). Prevederea apărea în OUG 27/2022, cea care se referă la plafonarea prețurilor la energie și gaze. Iată articolul în cauză:
“Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”.
Prevederea a fost modificată
Ei bine, prevederea a fost modificată printr-o altă Ordonanță de Urgență a Guvernului. Dispare noțiunea de “consumator mediu”, care avea un grad ridicat de ambiguitate. Nu va mai fi elaborat un formular unitar, noua reglementare vorbind doar despre “un conținut minim obligatoriu” al facturii. Acest conținut minim va fi stabilit de ANRE după consultări cu furnizorii. ANPC mai are doar rol consultativ în elaborarea reglementării. Noua prevedere, care o schimbă pe cea inițială, apare în conținutul noii OUG 112/2022, care a fost emisă în data de 1 iulie. Iată textul:
„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare”
În România se emit aproximativ 13 milioane de facturi de energie electrică și gaze naturale către clienții casnici, în fiecare lună.