OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze, a înregistrat și în al doilea trimestru al anului o scădere a producției de petrol și gaze în România, însă pe fondul creșterii prețurilor la produse petroliere, a crescut semnificativ marja de rafinare a rafinăriei Petrobrazi. Iar aceasta putea fi și mai mare, dar compania a operat unele modificări contabile legate de prețul de transfer – a înlocuit sortimentul Ural cu Brent, care este mai scump
Petrom a raportat în al doilea trimestru o producție de gaze de 57,5 mil. barili pe zi (58,3 mil. în primul trimestru), și una de țiței de 62,6 mil. barili pe zi (63 mil. în trimestrul precedent), potrivit datelor trimise de companie Bursei de Valori București. În condițiile prețului ridicat al produselor petroliere de pe piață, care au crescut mai accentuat decât cele ale petrolului, compania a obținut marje de rafinare foarte mari – 24,44 USD/baril. De la 18,31 în primul trimestru al anului, deci o creștere de 33%, obținută, adevărat, la o rată de utilizare mai redusă a rafinăriei Petrobrazi, unica pe care compania o are în România, de 86% față de 98% trimestrul precedent.
Acum un an, marja de rafinare era de doar 4,27 dolari/baril
Această marjă de rafinare putea fi și mai mare, dar compania a operat modificări contabile legate de prețul de transfer al țițeiului. Cităm din comunicat:
“În contextul diferentialului extraordinar de mare dintre Urals si Brent generat de contextul geopolitic, incepand cu T2/22, prețul de transfer dintre Explorare & Productie si Rafinare & Marketing se bazează pe Brent în loc de Urals, deoarece Urals nu mai reprezintă o referință relevantă. Prețul de transfer respectă principiul valorii de piata (arm’s length) și ține cont de diferența de calitate dintre Brent si mixul de titei produsîin prezent”, arată compania.
Să explicăm: Petrom produce cam trei milioane de tone de petrol anual și procesează peste patru (rafinăria Petrobrazi are o capacitate anuală de 4,5 mil. tone). Cum compania nu mai importă țiței rusesc (de tip Ural) și, în contextul actual cu embargoul viitor și auto-sancționarea companiilor occidentale, în contabilitatea sa țițeiul nu mai intră la preț de Ural, ci la un preț legat de sortimentul Brent, de referință pentru Europa de Vest. Regula este valabilă atât pentru petrolul extras din țară și introdus în rafinărie, cât și pentru cel importat. Potrivit Petrom, cotația medie pentru Ural a fost de 79 de dolari/baril în al doilea trimestru, iar cea pentru Ural de 114 dolari.
Cu alte cuvinte, segmentul de rafinare câștigă mai puțin, pentru că prețul de intrare în rafinărie a țițeiului este mai mare (legat de Brent), iar segmentul de explorare și producție mai mult, pentru că livrează rafinăriei petrol la preț mai mare. Pe ansamblu, “impactul asupra Rezultatului din exploatare CCA excluzand elementele speciale la nivel de Grup se asteapta sa fie neutru, fiind un transfer de profit intre segmentele Rafinare & Marketing si Explorare & Productie”.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.