E nevoie de majorarea tarifului de distribuție în 2023, rețeaua are nevoie de investiții – Volker Raffel, E.On. Impactul la consumator este limitat

În aprilie 2023 este nevoie de o majorare a tarifului de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, ne-a declarat Volker Raffel, CEO al E.On România, compania care operează rețeaua de distribuție a energiei electrice din Moldova și pe cea a gazelor din jumătatea de nord a țării.

Volker spune că majorarea nu ar fi semnificativă, și s-ar cifra la opt bani/kWh la energie electrică și la 1,5 kWh la gaze. Așadar, la o factură de energie electrică de 100 kWh impactul va fi de doar opt lei pe lună.

Tarifele de distribuție, care sunt reglementate de ANRE nu au fost majorate pe măsura creșterii costurilor cu achiziția energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic al rețelelor, așadar distribuțiile au ajuns să meargă în pierdere, deși au o rattă reglementată a profitului.

Delgaz Grid, de exemplu, compania de distribuție a grupului E.On în România, a avut pierderi de 35 de milioane de euro în 2021, iar în acest an pierderile s-ar putea adânci, până la 50 de milioane de euro, a spus oficialul E.On.

Tarifele de distribuție sunt înghețate până în aprilie 2023, după creșterea de la 1 aprilie 2022, și tpt până atunci este în vigoare și mecanismul de plafonare a prețiurilor finale la consumatorii de energie și gaze.

“Indiferent de soluția care va fi aplicată începand cu luna aprilie 2023 în ceea ce privește prețurile energiei și măsurile de protecție a consumatorilor, creșterea tarifelor de distribuție, care trebuia deja facută, nu va avea un impact semnificativ asupra inflației, însă acest lucru va permite deblocarea multor investiții în rețelele de distribuție, multe dintre aceste investiții fiind cofinanțate cu bani de la Uniunea Europeană”, a spus Raffel.

“Adesea mi se spune că investițiile mai pot aștepta, pentru că rețeaua oricum funcționează. Însă fără investiții nu putem racorda clienți noi, nici casnici nici industriali, nu putem conecta nici producătorii de energie regenerabilă și nu ne putem proteja așa cum trebuie nici de atacurile informatice”, a mai afirmat Raffel.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *