Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă, marţi, că a semnat cu S.C.Energofor S.R.L. contractul privind închirierea a cinci capacităţi modulare de producere a energiei termice în locaţia fostului CET Titan, în scopul asigurării unei surse suplimentare de energie termică în zona de Nord-Est a Municipiului Bucureşti, potrivit agenției News.ro
Soluţia, care este provizorie, va fi implementată din iarna 2022 – 2023.
”Termoenergetica SA a semnat azi, 7 iunie, contractul pentru închirierea unei centrale provizorii de termoficare. Aceasta va fi amplasată în locaţia fostului CET Titan, pentru a asigura o sursă suplimentară de energie termică în zona de Nord-Est a Municipiului Bucureşti. După desfiinţarea CET Titan în 2014, încălzirea locuinţelor din zonă s-a făcut până acum de la CET Sud, aflat la mare distanţă, ceea ce a dus la reducerea presiunii apei şi implicit la furnizarea agentului termic sub parametrii normali”, a transmis, marţi, primarul general al Capitalei.
Nicuşor Dan afirmă că noua centrală va permite furnizarea căldurii şi apei calde la parametrii normali şi va reduce considerabil avariile la reţeaua de termoficare.
”Centrala va deveni funcţională în sezonul rece 2022-2023, după obţinerea tuturor avizelor necesare. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu firma S.C Energofor S.A, cu posibilitate de prelungire până la 36 de luni, valoarea acestuia fiind de aproximativ 13 milioane de lei fără TVA”, a mai transmis primarul general.
La rândul lor, reprezentanţii Termoenergetica au precizat, într-un comunicat de presă, că această sursă suplimentară de producere a energiei termice este o soluţie provizorie, până la momentul implementării unui proiect de investiţii de către proprietarul terenului, Compania Titan Power.
Potrivit documentului semnat, toate serviciile conexe închirierii capacităţilor modulare de producere a energiei termice şi a apei de adaos, respectiv montajul, instalarea, proiectarea, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor, precum şi supravegherea funcţionării, mentenanţa, instruirea personalului, urmează să fie realizate de către operatorul economic.
Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h şi 60 Gcal/h, în funcţie de diagrama de reglaj, în sezonul de iarnă şi 10 Gcal/h şi 15 Gcal/h în sezonul de vară.
Necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut în reţelele termice primare CMTEB va fi de 50 tone/h.
Montarea acestora se va realiza pe amplasamentul din Strada Ion Sahighian nr.4, din sectorul 3 şi vor fi racordate la utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă rece – potabilă/brută – şi canalizare), precum şi la conductele care alcătuiesc reţeaua primară, aflate în exploatarea CMTEB.