Slovacia a afirmat vineri că va fi cel mai puternic lovită de sancţiunile UE asupra petrolului rusesc şi că se aşteaptă la solidaritate din partea Bruxellesului pentru a diminua impactul, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Slovacia a încercat să obţină o derogare de trei ani în privinţa comerţului cu petrol şi produse petroliere ruseşti, însă nu a reuşit.
„Embargoul a fost aprobat într-o variantă cu impact direct asupra pieţei pentru combustibili şi producţiei acestora din Slovacia”, a notat ministerul în comunicat.
„În cadrul solidarităţii declarate, ne aşteptăm la acces individual la resurse din partea REPower EU”, se adaugă în acesta, în referire la planul UE de a pune capăt dependenţei de combustibili fosili ruseşti şi combatere a crizei climatice.
Varianta finală a sancţiunilor permite Slovaciei să continue importul de ţiţei din Rusia via conducta Drujba, dar după opt luni acesta va putea fi utilizat doar pentru producţia destinată pieţei interne şi exportului de produse petroliere în Republica Cehă, pentru încă 10 luni, a explicat ministerul slovac.
Singura rafinărie din Slovacia, Slovnaft, funcţionează cu petrol rusesc. Aceasta are o capacitate de 124.000 de barili pe zi şi este deţinută de compania ungară MOL, fiind situată în apropiere de graniţa cu Ungaria şi cu Austria.
Cea mai mare parte a producţiei, incluzând motorină, combustibil pentru aeronave şi mase plastice, este exportată în câteva ţări central şi vest-europene, dar o reducere forţată a capacităţii poate afecta şi livrările pe piaţa internă, a atenţionat joi compania, subliniind că sancţiunile vor avea un impact sever asupra producţiei şi vor determina diminuarea livrărilor de combustibili, iar intervalul de timp preconizat pentru aplicarea sancţiunilor nu permite efectuarea de modificări tehnologice.