Primul reactor nuclear mic modular (SMR) va fi amplasat la Doicești

NuScale si Nuclearelectrica au anuntat amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din Romania – amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti, judetul Dambovita, arată Nuclearelectrica într-un comunicat de presă.

Amplasamentul a fost identificat in urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri in valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la inceputul anului 2021, in cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica si evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici in Romania, arată compania.

In urma studiului, au fost identificate mai multe potentiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti a obtinut toate calificarile in ceea ce priveste securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare si principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale.”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

Tehnologia SMR a NuScale  cea mai matura in ceea ce priveste aprobarile, fiind prima si singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleara in august 2020, are in acelasi timp si cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.

Astazi, mai mult ca oricand, se dovedeste ca energia inseamna securitate. Ne angajam sa ne respectam promisiunea de a sprijini Romania in vederea obtinerii independentei energetice, precum si pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare.

Acesta este un alt pas important dupa anuntul facut de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si de John Kerry, trimisul prezidential special pentru clima al administratiei Biden, la Conferinta COP26, cu privire la intentia celor doua tari de a construi in Romania o centrala cu reactoare modulare de mici dimensiuni.

Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicesti va avea beneficii dovedite in materie de securitate energetica si de mediu prin generarea de energie sigura, stabila, accesibila si curata, fara emisii. In plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunitatii pe care o deserveste si va genera prosperitate continua pentru industria si economia regionala.

Le multumesc partenerilor nostri americani pentru ca au sprijinit si au sustinut programele nucleare din Romania, un parteneriat strategic bilateral inceput in anii 1980. Sunt mandru ca experienta de peste 50 de ani a Romaniei in domeniul energiei nucleare este recunoscuta si confirmata cu fiecare pas inainte, ceea ce ne permite sa devenim una dintre primele tari care implementeaza tehnologia inovatoare si sigura a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc sa va asigur ca Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciuca si Guvernul Romaniei sustin acest proiect care va aduce numeroase beneficii tarii noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, Romania.

Alegerea amplasamanetului este un prim pas important pentru Romania in demersul de implementare a reactoarelor modulare mici, la trei ani de la primul Memorandum de Intelegere cu NuScale, in care am analizat tehnologia, siguranta, maturitatea si disponibilitatea acesteia in vederea implementarii si a indeplinirii obiectivelor Romaniei in materie de securitate energetica si decarbonizare.

Echipa Nuclearelectrica, avand experienta de peste 25 ani de operare in conditii de siguranta nucleara a uneia dintre cele mai sigure si performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunostintele si competentele profesionale necesare pentru a se implica alaturi de NuScale in prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni in Europa. Ne-am angajat sa oferim in continuare Romaniei energie curata, sigura si la preturi accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Romania va confirma experienta tarii noastre si va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelenta pentru industria nucleara din Romania si un hub pentru regiune in ceea ce priveste productia si asamblarea componentelor si pregatirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, a declarat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

Anuntul de astazi este un nou pas inainte in parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici in Romania si pentru a sustine atingerea tintelor climatice, beneficiind in acelasi timp de crestere economica.”, a spus John Hopkins, Presedinte si CEO NuScale. “Ne bucuram sa lucram cu Nuclearelectrica in etapa urmatoare de analiza a amplasamentului si sa demonstram beneficiile tehnologiei noastre romanilor”.

„In urma selectarii amplasamentului, Romania are potentialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa si de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR in regiune, in special in alte tari din cadrul Initiativei celor Trei Mari care doresc sa isi consolideze securitatea energetica cu o sursa de energie sigura, stabila, accesibila si curata si sa isi atinga in acelasi timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele tari care se alatura demersului de independenta energetica cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleara, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, Romania va obtine o pozitie de lider si multiple beneficii socio-economice: are potentialul de a deveni o baza pentru sustinerea productiei si asamblarea componentelor SMR si un centru de pregatire si formare a viitorilor operatori si specialisti. In acest sens, Romania va dezvolta primul simulator pentru camera de comanda a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generatii de ingineri”, arată Nuclearelectrica.

Comunitatea din Doicesti are, de asemenea, potentialul unor beneficii multiple, in timp ce NuScale si Nuclearelectrica fac pasi spre implementarea in Romania, in acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimeaza ca centrala electrica NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, mai arată compania.

Informatii generale privind parteneriatele dintre SUA si Romania

In martie 2019, Nuclearelectrica si NuScale au semnat un Memorandum de Intelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licentierea si constructia unui SMR NuScale in Romania.

La 9 octombrie 2020, Romania a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) in domeniul proiectelor de energie nucleara, care a fost ratificat si de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.199/2021, avand o larga sustinere si fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, in octombrie 2020, US Exim Bank si-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Intelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanta proiecte mari de investitii in Romania, inclusiv cele nucleare, in valoare totala de 7 miliarde de dolari.

La inceputul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA in valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potentialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Europa.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relatii puternice in domeniul nuclear intre Romania si SUA, care a inceput in 1981, cand presedintele Reagan a aprobat primul imprumut Exim SUA pentru proiectul Unitatii 1 de la Cernavoda.

Informatii generale despre tehnologia NuScale SMR

In august 2020, NuScale a intrat in istorie drept primul si singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleara din SUA – o etapa cruciala in construirea si implementarea tehnologiei SMR. Compania mentine un ritm sustinut al programului sau pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lantului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activitatilor de livrare si punere in functiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung si GS Energy Corporation pentru a avansa in dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite tari, cum ar fi: KGHM si PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Ceha etc. Un proiect NuScale SMR cu sase module este in curs de dezvoltare in Utah, SUA.

Intrarea Bancii Japoniei in Cooperarea Internationala (JBIC) cu o investitie strategica de 110 milioane de dolari in NuScale Power dovedeste interesul international si confirma increderea puternica in tehnologia NuScale SMR.

2 Comments

  1. Având în vedere mizeria în care jegurile politice ne bagă, propun unul din următoarele slogane:

    Doicești, Cernobâl de România!
    Doicești, prima comună românească pe Lună!

    Prevăd că va fi și un film pe Netflix despre comuna asta.

    Acum serios, chiar nu mai gândește nimeni din decidenții tării ăsteia? SMR e o mizerie, o porcărie, o idioțenie în sine, un dezastru imposibil de evitat.
    Nimeni nicăieri pe planeta asta nu a instalat așa ceva, de ce vrem să fim noi cobai? Acum înțeleg că unii dintre români sunt mai puțin inteligenți de fel să nu spun proști cu spume, precum cei care sau încolonat la înțepare, da chiar trebuie să testăm noi toate mizeriile de pe planeta asta?
    Uităm prea ușor Cernobâl, Fukushima…la Fukushima dezastrul încă nu s-a terminat și cred că încă nu am văzut totul având în vedere tonele de combustibil nuclear folosit care au ajuns să se scufunde în scoarța terestră.

    Mai bine am interzice bomba numită energie nucleară…cărbunele, gazele, sunt mici copii când vine vorba de dezastre ecologice comparativ cu energia nucleară – cea mai devastatoare sursă de energie din istoria omenirii.

  2. aoleu, avem postaci rusi si aici?

    are dreptate omu , fara nuclear, sa stam doar pe gaze, pe care eventual sa le luam doar de la rusi, ca sunt calitate PUTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *