Evenimentul Forum – Cariera în industria energetică, organizat în perioada 9-14 mai 2022, în incinta Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica din București s-a bucurat de un real succes în rândul tinerilor, companiilor și cadrelor didactice. Anul acesta, evenimentul de carieră a fost organizat de Asociația Ininerilor Energeticieni și Electricieni – AIEE, care, în parteneriat cu Facultatea de Energetică, UPB a reușit să atragă atenția studenților și tinerilor ingineri asupra direcției de dezvoltare în domeniul ingineriei energetice. Pe parcursul celor 6 zile de eveniment 642 de participanți unici au fost prezenți la activitățile desfășurate.
Prima zi a evenimentului a fost dedicată Facultății de Energetică, evenimentul debutând cu Ziua Porților Deschise și s-a bucurat de prezența a 203 participanți. Studenții, absolvenții dar și reprezentanții companiilor au avut oportunitatea de a vizita laboratoarele Facultății de Energetică cât și aflarea informațiilor actualizate referitoare la specializările facultății, procesul de repartizare și documentele necesare pentru practica studențească. În plus, Facultatea de Energetică a avut ca invitați speciali reprezentanți ai Federației Patronală Petrol și Gaze, care au vorbit studenților de noile tendințe din energetică.
Marți, 10 mai, a debutat cu deschiderea oficială a evenimentului, care a adus împreună personalități din mediul academic și ai companiilor din industrie: Horia Necula – Prorector Universitatea Politehnica din București, Diana Robescu – Decan Facultatea de Energetică, Petru Rușeț – Director General Siemens Energy, Teodor Chirica – Președinte al Consiliului de Administrație Nuclearelectrica, Gina Cruceru – Group HR Director Rompetrol.
Pe parcursul zilelor de marți și miercuri, 10-11 mai 2022, participanții au urmărit prezentările companiilor, ce au acoperit o paletă variată de specializări energetice: operatorul de transport și sistem (Transelectrica), producere energie (Nuclearelectrica, Hidroelectrica), furnizare de energie (Engie și Monsson), rafinare și distribuție de produse petroliere (Rompetrol), producători de echipamente și soluții energetice (Siemens Energy, Eximprod Grup, Phoenix Contact, Signify, ACE Industrial Software Solutions, Honeywell), antreprenori generali (Electromontaj, Enevo Group, Adrem), dezvoltatori de proiecte fotovoltaice (VOLT, Heliopolis)
Cele 19 companii au avut la dispoziție câte 30 de minute pentru a se adresa viitorilor practicanți, interni sau angajați. De asemenea, în timpul pauzelor de cafea, cele 10 standuri ale partenerilor au reprezentat adevărate puncte de atracție.
Jucători importanți din energetica românească au venit în întâmpinarea participanților cu workshop-uri de dezvoltare tehnică și personală, care au stârnit interesul celor 230 de participanți. Partenerii Gold ai evenimentului, care au susținut workshop-uri sunt: Siemens Energy, Rompetrol, Nuclearelectrica și Transelectrica.
Ziua de joi, 12 mai 2022, a fost una cu totul specială, nu doar datorită workshop-urilor ci și prin locația inedită: Laboratorul de Tehnica Tensiunilor Înalte al Facultății de Energetică, UPB. Această locație a contribuit la nivelul calitativ al evenimentului, apropiind tinerii energeticieni de industrie.
Ultimele două zile ale evenimentului au fost oferit oportunitatea participanților de a avea acces la obiective energetice importante din țară. Vineri, 13 mai 2022, a fost o zi cu noroc pentru cei 20 de vizitatori ce au trecut pragul Dispecerului Energetic Național, având șansa de a vedea “creierul” Sistemului Energetic Național.
Cea de a șasea zi a evenimentului, 14 mai 2022, a regăsit 53 de participanți la cea mai mare hidrocentrală din România, Porțile de Fier I. Pentru pasionații de hidroenergetică, vizita a fost cu totul specială deoarece luni, 16 mai 2022, s-au sărbătorit 50 de ani de la inaugurarea centralei.
Tot în cadrul evenimentului a avut loc și vizita tehnică la singura centrală nucleară din țară, Nuclearelectrica deschizându-și porțile pentru 20 de participanți. Acestora li s-a prezentat sistemul CANDU, modul de funcționare a centralei nucleare, rolul energiei nucleare in sistemul energetic național și au vizitat Simulatorul Full Scop.
Considerăm că evenimentul Forum: Carieră în Industria Energetică este unul necesar în industrie, ca răspuns al cererii cât mai mare de resurse umane pe piața muncii dar și a nevoii tinerilor de a avea o expunere în fața marilor companii și de a înțelege nevoile actuale ale industriei. Acest eveniment își propune să contribuie la pregătirea tinerilor pentru carieră și la formarea specialiștilor de mâine.