Uniunea Europeană intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.
Investiţiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze, două miliarde de euro pentru petrol, restul fiind pentru energia verde. De asemenea, Bruxelles-ul propune ţinte mai ridicate în UE pentru energia regenerabilă şi economisirea de energie până în 2030, le-a spus jurnaliştilor şeful CE.
„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european”, a declarat Ursula von der Leyen.
”Astăzi, ne ridicăm ambiţia la un alt nivel cu scopul de a ne asigura că devenim independenţi de energia rusă cât mai repede posibil”, a subliniat ea.
”Războiul lui Putin perturbă puternic piaţa mondială a energiei, după cum vedem cu toţii”, a spus von der Leyen. Dependenţa Uniunii de energia rusă face blocul comunitar ”vulnerabil”, iar încetarea ”dependenţei este imperativă”, a adăugat ea.
Propunerile Comisiei ar creşte capacităţile totale de generare a energiei regenerabile ale UE la 1.236 GW până în 2030.De asemenea, va fi accelerată electrificarea industriei grele europene.
Ca parte a planului, Von der Leyen a promis că va grăbi autorizaţiile pentru infrastructura de energie regenerabilă, în vederea obţinerii unei autorizaţii pentru un parc de turbine eoliene în mai puțin de un an.
Aşa-numitul plan REPowerEU propune dublarea capacităţii solare fotovoltaice actuale a UE până în 2025, la peste 320 GW, cu un total de 600 GW instalaţi până în 2030, a precizat şefa executivului UE.
Măsurile propuse includ ”obligaţia treptată de a instala panouri solare pe acoperiş în anumite clădiri”, potrivit Comisiei.
Aceste capacităţi suplimentare de energie solară ar putea înlocui un consum de 9 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual până în 2027, conform comunicatului de presă al Comisiei.