Autorităţile române au anunţat că acceptă varianta ca statul să fie acţionar minoritar în proiectul hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti, dacă acest lucru va fi de natură să atragă investitori în proiect.
“Vom renunţa la poziţia majoritară în proiectul Tarniţa-Lăpuşeşti dacă există această opţiune din partea posibililor investitori. Nu vrem să repetăm greşelile de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă” a declarat Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, la conferinţa “Focus Energetic”.
În varianta actuală, statul, prin Hidroelectrica, urma să fie acţionar majoritar în proiectul hidrocentralei, potenţialii investitori privaţi urmând să deţină până la 49% din proiect. Însă, după cum s-a observat şi în cazul proiectului de la Cernavodă investitorii nu par interesaţi de finanţarea unui proiect în care să deţină o participaţie minoritară.
Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, pe Someş, este proiectată pentru o capacitate de 1.000 MW şi ar urma să fie construită în sistem de parteneriat public-privat. Investiţia se ridică la 1,6 miliarde de euro.
Centrala este importantă pentru echilibrarea sistemului, dată fiind expansiunea parcurilor eoliene, a căror producţie de energie electrică este fluctuantă.