Compania americană Black Sea Oil and Gas (BSOG), de la care România așteaptă primele gaze noi din Marea Neagră în această vară, a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, potrivit mai multor surse apropiate situației.
Notificarea a fost trimisă săptămâna trecută Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), cea care reprezintă România în acordurile petroliere încheiate cu companiile.
Mișcarea celor de la BSOG nu este deloc surprinzătoare, și trebuie să ne uităm în trecut.
În februarie 2019, BSOG, companie controlată de giganticul fond american de investiții Carlyle, a anunțat decizia finală de investiție pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde a spus că va investi 400 de milioane de dolari.
“Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gaze lor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare, atât pentru a face proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, anunțase atunci compania.
“A fost foarte provocator pentru noi, având în vedere legea offshore şi OUG 114. A fost o decizie dificilă să mergem înainte, dar chiar avem încredere în mediul politic că toate lucrurile astea vor fi rezolvate până în 2021. Dacă acum trei ani ar fi fost aceste condiţii nu am fi mers mai departe. Sperăm ca in 2021 OUG 114 să fie de mult uitată, celalalte lucuri să redevină cum erau şi noi să mergem mai departe. Impozitul suplimentar ne afectează foarte mult, ne aşteptăm ca taxele suplimentare să fie anulate”, arăta compania acum mai bine de trei ani
BSOG se referea, exact, la legea offshore, ale cărei prevederi împovărătoare pentru investitori au apărut după ce americanii au început proiectul în Marea Neagră. Cei de la BSOG au spus, după ce au luat decizia finală de investiție, că vor lucra pentru a scoate gazele dar, dacă la momentul exploatării comerciale, legea offshore cu acele prevederi este încă în vigoare, compania nu exclude procese cu statul român. “Vom lucra cu toate autoritățile relevante pentru restabilirea drepturilor noastre fără a fi nevoie să recurgem la acțiuni juridice. În situația în care suntem pe punctul de a începe producția și nu întrevedem restabilirea drepturilor noastre, nu vom exclude posibilitatea de a urma o acțiune juridică”, a spus Mark Beacom, CEO al BSOG.
Iată că anii au trecut, iar legea offshore nu s-a modificat, în ciuda declarațiilor politice, nici acum. BSOG și-a văzut de proiect și a anunțat recent că primele gaze din perimetrul Midia vor ajunge în sistemul românesc de transport în al doilea trimestru al acestui an. Un miliard de metri cubi de gaze pe an, vital pentru România în contextul declinul producției onshore și a contextului complicat de război, care a determinat oficialii de la București să-și dorească reducerea până la dispariție a importurilor de gaze rusești.
Ca atare, BSOOG a dat curs avertismentului lansat cu ani în urmă și anunță statul că urmează un arbitraj internațional, pentru că momentul exploatării se apropie, dar legea nu a fost schimbată. Potrivit surselor noastre, o primă discuție a avut loc la ANRM, iar americanii spun că dacă legea offshore se va schimba până când se vor scoate primele gaze și vor rămâne condițiile anterioare ei, vor renunța la acțiunea împotriva României.
Primele gaze
BSOG va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercurea trecută Mark Beacom, pentru Reuters, el avertizând că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile.
„Cu cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate, primele cantităţi de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022”, a declarat Mark Beacom pentru Reuters. „Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eşuat în a-şi atinge capacitatea semnificativă de producţie şi nu va face decât să prelungească această situaţie”, a adăugat Beacom.
Se estimează că BSOG va extrage un miliard de metri cubi de gaze din zăcământul din Marea Neagră, timp de zece ani.