Petromidia, cea mai mare rafinărie a țării, va prelucra în acest an 5,6 mil. tone, mai mult decât în 2021 și 2020. Investiții de 75 mil. dolari în rafinăriile Rompetrol

Bugetul pe 2022 al Rompetrol Rafinare arată cifre operaționale peste cele din anul trecut și peste cele din 2020. Majoritatea benzinei produse va fi exportată, iar majoritatea motorinei va fi vîndută pe piața internă.

Rafinăria Petromidia va prelucra în acest an circa 5,6 milioane de tone de materii prime, dintre care aproape 5 milioane de tone de țiței, potrivit datelor de buget publicate recent, care au fost însă elaborate fără a se ține cont de războiul din Ucraina.

Rafinăria va produce în acest an 1,2 milioane de tone de benzine (329.000 de tone vândute în țară, restul la export) și 2,7 milioane de tone de motorine (1,9 milioane de tone vândute în țară, restul la export). Rafinăria va mai scoate și circa 200.000 de tone de păcură, consumată majoritar în România, iar segmentul de petrochimie va produce 145.000 de tone de propilenă, vândute integral pe piața internă.

Operațional, Petromidia va sta așadar mai bine decât anul trecut, cel puțin pe baza datelor bugetate. În 2021, an în care a fost oprită pentru mai mult de 80 de zile din cauza exploziei și incendiului din vară, Petromidia a procesat 4,6 milioane de tone de materii prime. De asemenea, cifrele sunt și peste cele din 2020, an în care rafinăria a procesat în total 4,86 milioane de tone.

Investiții de 75 de milioane de dolari

Bugetul pe acest an presupune investiții totale de 75,7 milioane de dolari. 71,4 dintre ele vor fi făcute la Petromidia, iar din acestea aproape 10 milioane merg către dezvoltare, 14 milioane către conformitate, și 47 de milioane către ceea ce compania numește “mentenanță capitală”. De altfel, chiar acum rafinăria este în revizie generală, și va fi repornită în 3 aprilie. 4,2 milioane vor merge către rafinăria mai mică, Vega Ploiești, majoritatea sumei tot pentru mentenanță.

Rompetrol Rafinare este cel mai important activ al Grupului Rompetrol (KMG International), controlat la rândul lui de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *