OMV Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit în această dimineață benzina vândută în stațiile proprii, cu cinci bani pe litru, potrivit datelor consultate de noi.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții, monitorizată de noi în acest an, afișa astăzi un preț al benzinei standard de 7,93 lei/litru, în scădere cu cinci bani față de cotația de ieri. Prețul motorinei a rămas neschimbat, la 7,98 lei/litrul.
Ieftinirea vine după o scumpire accentuată care a avut loc săptămâna trecută, când, în mod neuzual pentru Petrom, prețurile au crescut brusc, cu de la o zi, la alta, cu 45 de bani pe litru la benzină și cu 32 de bani pe litru la motorină, dar în condițiile în care în România prețurile au fost ținute mai multă vreme sub un oarecare control.
Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depin în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă compomenente locale – costuri logistice și operaționale nivelul salarizării, etc.
Prețul petrolului scade de câteva zile, și a ajuns, după un declin destul de abrupt, la nivelul de 100 de dolari pe baril (azi este în creștere însă), de la un preț de 130 de dolari acum șase zile, lucru care i-a făcut se se întrepe pe șoferi încăp de acum câteva zile de ce nu se scumpesc carburanții. Asta în condițiile în care, pe piața românască cel puțin, modificările de preț se fac de obicei în pași mai mici, după ce se consolidează un trend al cotației – excepție a făcut într-adevăr majorarea de săptămâna trecută, de o amploare unică pe piața locală în ultimii ani. Spre exemplu, ieri, cotațiile Platts pentru benzină au scăzut cu 57 de dolari pe tonă, asta după ce, cu două zile în urmă, cotația creștea cu 13 euro pe tonă, deși țițeiul Brent se ieftinea.
OMV Petrom este liderul pieței de carburanți din România, cu o reșea de circa 500 de stații sub brandul Petrom în toată țara