UE pemite reglementarea prețurilor finale la energie electrică și gaze pentru populație și IMM-uri

Comisia Europeană confirmă că, în această situație excepțională, statele membre pot reglementa prețurile cu amănuntul la energia electrică și gazele pentru clienții casnici și firmele mici.

“Comisia confirmă posibilitatea reglementării prețurilor și a mecanismelor de transfer pentru a proteja consumatorii și economia noastră, conform legislației UE. Cadrul juridic al pieței de energie electrică, și în special articolul (5) din Directiva energiei electrice , permite statelor membre, în circumstanțele excepționale actuale, să-și extindă schemele de sprijin și să stabilească prețuri cu amănuntul pentru gospodării și microîntreprinderi”.

Enunțul apare într-un draft de document al Comisiei prin care statele membre vot fi consultate pentru instituirea unui așa numit cadru temporar de criză (Temporary Crisis Framework) ca răspuns al efectelor în economie ale războiului din Ucraina

“Normele UE privind ajutoarele de stat oferă statelor membre opțiuni de a oferi ajutor pe termen scurt companiilor afectate de prețurile ridicate la energie și de a contribui la reducerea expunerii acestora la volatilitatea prețurilor la energie pe termen mediu și lung. De exemplu, statele membre pot oferi ajutor temporar companiilor care se confruntă cu nevoi de lichiditate din cauza prețurilor actuale ridicate la energie, indiferent de dimensiunea acestora, pe baza ghidurilor privind ajutoarele de salvare și restructurare. Comisia va trata acele cazuri cu prioritate, acordând o atenție specială furnizorilor de gaze și intermediarilor care se confruntă cu costuri de aprovizionare crescute din cauza întreruperii contractelor”, mai arată Comisia.

Ce a făcut deja România

România a impus deja un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici și industriali (cu excepția celor energointensivi, care au scheme de sprijin dedicate) și de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici. Schema, adoptată încă din noiembrie și valabilă până la finalul acestei luni, va fi extinsă din aprilie timp de un an. Astfel, prețurile la gaze și electricitate pentru clienții casnici vor fi plafonate, în limita unor tranșe de consum. La energia electrică prețul final plafonat va fi, de la 1 aprilie, de 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de maximum 100 kWh lunar, 0,80 pentru cei care consumă între 100 și 300 kWh lunar. La gaze, prețul final va fi plafonat la 0,31 lei/kWh, pentru un consum anual de 1.200 de metri cubi. Pentru companii, plafoanele de preț sunt de 1 leu/kWh pentru consumatorii de energie electrică și 0,37 lei/kWh pentru consumatorii de gaze.

Totuși, prețurile din piața angro, de unde se cumpără energia și gazele pentru consum, vor rămâne libere. Guvernul va compensa furnizorilor diferențele dintre prețurile mai mari ale energiei și gazelor din piață și nivelurile plafonate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *