Prețurile spot ale energiei electrice sunt, în mai multe țări europene, de peste 500 de euro/MWh mâine. În România avem un nou maxim istoric, 540 de euro/MWh, după cel înregistrat azi.
Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine este de 2.673 de lei/MWh. Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat chiar azi, pentru energia tranzacționată ieri – 2.159 lei/MWh.
De asemenea, cu un nivel de 3.286 de lei/MWh pentru enegia cu livrare mâine la ora 20.00, marcăm și un maxim istoric al prețului orar.
În euro, prețul de închidere al pieței spot de la București este de 540 de euro/MWh. Prețurile spot pentru energia livrată mâine sunt mari în mare parte din Europa continentală, excepție făcând, ca de obicei, țările nordice și Polonia, acolo unde prețurile sunt tradițional mai mici.
Prețuri de peste 500 de euro se înregistrează în Peninsula Iberică (545 de euro și în Spania și 543 în Portugalia, în Franța (541), în Austria (555) și în mai multe state din Europa centrală: 562 euro/MWh în Croația și Slovenia, 545 de euro/MWh în Slovacia și Ungaria, 539 în Serbia. În Germania, prețul spot de mâine este de 488 e euro/MWh, cu un euro peste cel din Cehia.
În Bulgaria însă, la fel ca și azi, prețul este semnificativ mai mic decât la noi, 429 euro/MWh, cu doi euro/MWh mai mult decât prețul din Grecia.
Situația europeană, care ne afectează și pe noi, se suprapune cauzelor de pe piața locală, caracterizată de un deficit al surselor de generare de energie electrică, ce este amplificat și pe faptul că centrala pe gaze a Petrom de la Brazi este în revizie. De asemenea, mâine nu ne așteptăm la un aport prea mare al energiei eoliene, prognoza indicând o medie orară de doar 260 MW și mai este oprit și un grup de la Porțile de Fier.
Ca atare, mâine vom importa din rețeaua bulgară la o putere orară cuprinsă între 900 și 1.000 MW, dar, timp de 18 ore vom exporta în rețeaua ungară, însă volume mai mici.
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.