TotalEnergies a anunţat marţi că nu va mai contribui cu capital la noile proiecte din Rusia, ca reacţie la solicitarea Guvernului francez de a-şi regândi activitatea din această ţară după invazia în Ucraina, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres
Într-un comunicat, TotalEnergies a indicat că nu va investi bani suplimentari în „noi proiecte”, dar fără a oficializa o retragere pur şi simplu, cum a sugerat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, care a spus că va discuta cu directorul general al gigantului energetic francez, Patrick Pouyanne, pentru a lua o decizie „în următoarele zile”.
Compania a subliniat că „condamnă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina” şi a precizat că se mobilizează pentru a aproviziona cu carburanţi autorităţile ucrainene şi a ajuta refugiaţii ucraineni din Europa.
De asemenea, a anunţat că aprobă „amplitudinea şi puterea” sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei şi că le va aplica, „oricare vor fi consecinţele – care sunt în curs de evaluare- pentru gestionarea activelor din Rusia”.
Le Maire a declarat într-un interviu pentru France Info că intenţionează să discute cu Pouyanne şi cu Catherine McGregor, directorul executiv al Engie, alt mare grup francez cu interese în Rusia.
Scopul este „abordarea unei chestiuni de principiu” privind lucrul cu persoane apropiate lui Vladimir Putin, potrivit lui Le Maire, care nu a vrut să dea amănunte despre întâlnirile pe care le are în vedere cu cei doi directori atunci când a fost întrebat dacă asta va însemna că le va cere să renunţe la activităţile din Rusia. El s-a limitat doar la a menţiona că Pouyanne „este conştient de gravitatea situaţiei”.
În 2020, ultimul exerciţiu financiar pentru care a publicat rezultatele detaliate, TotalEneregies a produs în Rusia 175 milioane barili echivalent petrol gaze şi ţiţei, dintr-un total de 1,051 miliarde barili echivalent petrol la nivel mondial.
În Rusia are două mari proiecte mari de gaze, Yamal LNG, în peninsula cu acelaşi nume, care a fost lansat în 2013, şi Arctic LNG 2, în peninsula Gydan. În primul participaţia sa este de 29,73 % şi în al doilea de 21,64%, scrie EFE.
Citește și:
După BP, Shell pleacă din Rusia și renunță la toate asocierile pe care le avea cu Gazprom