Prețul gazelor cu livrare în viitor continuă să crească pe piețele europene, în contexul invadării Ucrainei de către Rusia, dar livrările nu sunt perturbate. România importă gaze prin trei puncte, inclusiv prin Republica Moldova
Prețul gazelor continuă să crească pe piețele futures din Europa, peste nivelurile de azi dimineață, când forțele ruse au atacat Ucraina. Astfel, la ora transmiterii acestei știri, cotațiile pentru gazele cu livrare în luna martie tranzacționate la hub-ul vienez Central European Gas Hub (CEGH), de referință pentru piața noastră, ajunseseră la 133 de euro/MWh, de la 91 e euro ieri și 80 de euro acum două zile.
La fel, tranzacțiile cu gaze cu livrare în luna aprilie s-au făcut la un preț de 132 de euro/MWh, azi, de la 85 de euro/MWh cu doar o zi în urmă.
La fel, pentru gazul cu livrare în trimestrul doi al acestui an, cotația de azi este de 123 de euro/MWWh (la volume mici tranzacționate însă), în condițiile în care ieri vorbeam despre 89 de euro, iar acum două zile de 79,5 euro.
La hubul olandez TTF, unul dintre cele mai lichide din Europa, prețul pentru gazele cu livrare martie a ajuns azi la 139 de euro/MWh, iar produsul aprilie se tranzacționa la 138 de euro.
Amintim că, în contextul războilui din Ucraina, sistemul de transport al gazelor rusești prin Ucraina spre Europa de Vest este perfect funcțional, iar livrările nu sunt afectate. În ceea ce privește România, nu se înregistrează niciun incident în aprovizionare ba chiar, supriză, la ora transmiterii acestei știri, erau deschise trei puncte de interconectare, prin care gazele rusești intră în țară: din Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. Iată aici datele Transgaz:
Cât mai e până la 2.000 de euro mia de metri cubi?
Fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, care ocupă încă poziții înalte în administrația de la Moscova, a amenițat acum două zile Europa că va plăti în curînd 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaze, după ce Germania a anunțat blocarea gazoductului Nord Stream 2
„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
La o conversie de 10,6 kWh pentru un metru cub de gaze, gazul a ajuns să coste așadar aproape 1.500 de euro (1.473 mai exact) pentru 1.000 de metri cubi, dacă luăm în calcul cotația de la hub-ul olandez.