Operatorul comercial al pieței de energie electrică de la București (OPCOM), a prezentat o statistică referitoara la contractele cu energie electrică reziliate pe piețele de contracte bilaterale reziliate în 2021.
Pe cele trei piețe la termen au fost reziliate în total, în 2021, 60 de contracte încheiate anterior, potrivit datelor OPCOM. Cantitatea totală de energie nelivrată ca urmare a acestor rezilieri este de circa 0,77 TWh, potrivit aceleiași surse. Iată în detaliu ce a comunicat OPCOM, pentru fiecare piață.
“Conform datelor statistice, în anul 2021, pe PCCB-LE-flex/PCCB-LE au fost notificate 8 contracte ca fiind reziliate sau care au încetat cu acordul părților, reprezentând o cantitate nelivrata de cca. 77 GWh pentru anul 2021 și cca. 15 GWh pentru anul 2022. Numărul contractelor reziliate în anul 2021 reprezintă 1,2 % din numărul total al contractelor încheiate pe PCCB-LE-flex în anul 2021 (685 contracte), iar cantitatea nelivrată (91 GWh) reprezinta 0,3 % din totalul cantității tranzacționate (27.312 GWh).
În anul 2021, pe PCCB-NC au fost notificate ca fiind reziliate sau încetate cu acordul părților un numar de 40 de contracte, reprezentând 6,6 % din numarul total al contractelor încheiate pe PCCB- NC (604 contracte incheiate, reprezentând o cantitate tranzacționată de 3.522 GWh), iar cantitatea nelivrată (394 GWh) reprezintă 11,2 % din totalul cantității tranzacționate în 2021.
Desi participanții la PC-OTC nu au obligația notificării tranzacțiilor reziliată către OPCOM, în anul 2021 au fost notificate un numar de 12 tranzacții ca fiind reziliate (290 GWh), reprezentând 0,3 % din numărul total al tranzacțiilor încheiate pe PC-OTC in 2021 (3.947 tranzactii), iar cantitatea nelivrată (290 GWh) reprezinta 1,1 % din totalul cantității tranzacționate (26.517 GWh)”.
“Subliniem fapul că în cadrul acestor contracte în baza cărora se realizează tranzacții cu livrare la o data în viitor, pentru susținerea derulării conforme, este prevazută obligația de prezentare de scrisori de garanție bancară, la valori care reflectă cantitatea tranzacționată și orizontul de livrare pentru care s-a încheiat tranzacția sau garantarea bilaterală a obligațiilor asumate”, mai arată OPCOM.
Avertisment al ministrului Energiei
Informațiile apar într-un comunicat de presă mai amplu al operatorului pieței, din 17 februarie. Comunicatul a fost dat la puțin timp după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avertizat OPCOM, spunând că din acest an nu mai are monopol asupra tranzacțilonării energiei.
“Este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe piețele de tranzacționare a energiei. Trebuie să existe o relație cât mai directă între producătorii, furnizorii și consumatorii români de energie. Am identificat în acest moment la nivelul Ministerului soluția prin care se pot rezolva aceste probleme”, a spus ministrul.
“La ora actuală, OPCOM, în baza licenței pe care a primit-o de la ANRE, poate să facă atâtea piețe câte își dorește și consideră necesare, ANRE aprobă la rândul ei regulamentul de funcționare a piețelor respective, iar OPCOM stabilește procedurile operaționale. Începând de anul acesta OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare de energie electrică, iar dacă nu se va adapta vor veni alții care vor face acest lucru.
Sper ca actorii instituționali care vor putea implementa această soluție pe care o voi propune să o ducă la îndeplinire, pentru că ea nu depinde de Ministerul Energiei”, a mai afirmat Virgil Popescu.