Datele Transelectrica referitoare la balanța sistemului energetic național în anul 2021 arată un lucru interesant referitor la schimburile transfrontaliere. Socotind după cantitățile de energie care au intrat în rețeaua românească, Bulgaria a fost prima sursă de import anul trecut, devansând Ucraina.
România a fost și în 2021 importator net de energie electrică, în condițiile în care am avut parte de o creștere a producției, de 6%, ușor superioară creșterii consumului, de 5%.
Astfel, în 2021, importurile de energie au scăzut la 6 TWh, de la 6,8 TWh, dar au scăzut și exporturile, de la 4 la 3,8 TWh. Iată evoluția fluxurilor pe granițe, așa cum apare în raportul Transelectrica.
“A scăzut exportul pe graniţa Bulgaria și a crescut pe granița cu Serbia, Ungaria și Ucraina iar importul a crescut pe granița cu Bulgaria și a scăzut pe liniile de interconexiune situate în zonele deficitare în producție de energie electrică (pe granițele cu Ungaria și cu Ucraina) dar și pe linia de interconexiune situată în zona excedentară în producția de energie electrică, respectiv pe granița cu Serbia”, arată Transelectrica.
“Concret, comparativ cu intervalul ianuarie – decembrie 2020, fluxurile fizice de export au scăzut cu Bulgaria ( minus 52% -1.632 GWh) și au crescut pe granița cu Serbia ( plus 750 GWh) cu Ungaria ( plus 425GWh) dar și cu Ucraina ( plus 252 GWh), concomitent cu creșterea fluxurilor fizice de import pe liniile de interconexiune cu Bulgaria ( plus 1.514 GWh) și scădere pe Serbia ( minus 45% -444GWh), Ucraina( minus 42% -1.190GWh), și Ungaria ( minus 30% -663 GWh)”, mai arată operatorul de transport și sistem.
Așadar, din datele prezentate sintetic, rezultă că Bulgaria a fost cea mai importantă sursă de import pentru rețeaua românească, cu 2,3 TWh, adică mai bine de o treime din totalul importurilor, devansând Ucraina, de unde România importă exclusiv prin “insula” de la Burștin și Ungaria, piață cu care România este conectată de mai multă vreme prin preț pentru livrările pe piața zilei următoare.
Iată, grafic, cum au evoluat schimburile fizice pe granițe:
De altfel, această creștere a importurilor din Bulgaria nu are cum să nu aibă legătură cu mecanismul de cuplare, în condițiile în care și piața spot bulgărească a fost cuplată cu cea din România, toamna trecută. Începând cu ziua de livrare 28 octombrie 2021, granița dintre zonele de ofertare Bulgaria și România a fost de asemenea integrată în sistemnul european SDAC (single day ahead market). De atunci, în majoritatea intervalelor orare tranzacțiile spot cu energie s-au făcut dinspre Bulgaria spre România. Piața bulgărească s-a cuplat, astfel, prin rețeaua noastră, la cele occidentale, deci este posibil ca o parte din importurile noastre de la ei, de 2,3 TWh, să “curgă” spre Vest prin rețeaua ungară – poate și din această cauză schimburile România-Ungaria au crescut de la 170 la 595 GWh, în 2021.
În piețele cuplate energia “curge” dinspre piața cu prețul mic spre piața cu prețul mare, existând astfel tendința de uniformizare a prețurilor, pentru tranzacțiile spot.