Pe 17 mai, avea loc Conferința RESinvest 2022 care va aborda oportunitatea unei noi ramuri economice în România, anume producția de echipamente și componente pentru parcuri eoliene și solare.
Conferința este realizată la inițiativa RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) și RPIA (Asociația Română pentru Energie Fotovoltaică) și beneficiază de vizibilitate și sprijin la nivel European prin WindEurope și SolarPower Europe.
Invitații sunt așteptați în persoană la Face Convention Center în București (locuri limitate) precum și online.
Tranziția către o economie decarbonizată și țintele asumate de Guvernul României – o dublare a capacității instalate de energie regenerabilă până în 2030 – a pus pe masa discuțiilor o nouă posibilitate de a dezvolta economia locală. În timp ce statele membre UE lucrează către îndeplinirea țintelor asumate, marii producători de turbine au dificultăți în a ține pasul cu cererea la nivel European, ducând la termene lungi de livrare și costuri mai ridicate, reflectate și în prețul final al energiei.
Nevoia de echipamente și componente pentru parcuri eoliene și solare este așadar mai mare decât oricând, iar România poate să devină un jucător relevant în acest sector. Producem deja generatoare și sisteme electrice de control pentru turbine, rulmenți, piese forjate și am creat cel mai mare centru de tehnicieni în energie regenerabilă din Sud Estul Europei la Constanța, success care poate fi replicat și în alte arii ale industriei. Este o oportunitate imensă de a dezvolta o ramură competitivă a economiei și de a deveni un pionier regional într-un sector care va continua să crească în următorii ani.
„Potențialul României de a deveni un campion al energiei regenerabile este semnificativ și cred că este important sa evidențiem asta cât mai des,” a comentat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. „Expertiza, tehnologia și disponibilitatea companiilor de a investi în sectorul regenerabilelor în România, inclusiv în dezvoltarea lanțului valoric al industriei regenerabilelor poate contribui dezvoltarea unui avantaj strategic pe termen lung pentru România în procesul tranziției verzi.”
Importanța sectorului de energie regenerabilă a fost evidențiată recent și de către prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: “România trebuie să își dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetățenilor, dar și a mediului privat. Sursele curate de energie reprezintă viitorul, dar și garanția ridicării gradului de independență energetică. Investițiile programate prin Planul Național de Redresare șă Reziliență și Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum și mixul energetic,” a declarat acesta, accentuând faptul ca țara are oportunități de finanțare de peste 16 de miliarde de euro până în 2030.
Conferința RESinvest va discuta modalități concrete de a stimula dezvoltarea capacitaților de producție în România, inclusiv componente, echipamente, software și servicii conexe. Evenimentul va reuni reprezentanți ai Președinției României, Comisiei Europene și autorităților publice naționale, alături de investitori și producători de echipamente.
De asemenea, evenimentul este unul regional, cu participare din partea industriei și miniștrilor din Bulgaria, Serbia, Croația, Grecia și Portugalia.
Organizatorii vă invită să vă înregistrați aici: https://resinvest.ro/
e-nergia.ro este partener media al evenimentului.