Energia eoliană acoperă marţi 33% din producţia totală la nivel naţional, ceea ce a dus la o scădere cu 20% a preţului, a afirmat Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), într-o conferinţă de specialitate, citat de Agerpres.
„Astăzi (marţi – n.r.) energia eoliană acoperă 33% din producţia totală, cu peste 2.700 MW din cei 3.000 disponibili în eolian, iar acest lucru a dus la o scădere cu 20% a preţului energiei electrice faţă de ieri. Totodată, consumul naţional este sub producţie, astfel că România exportă energie”, a spus Borotea, în conferinţa „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin”, organizată de Energymonics.
El a amintit că, prin Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, România şi-a propus dublarea capacităţii instalate în turbine eoliene până în 2030.
„Anul acesta, băncile au o deschidere şi o încredere mai mare pentru a finanţa proiecte în energia regenerabilă. Până la sfârşitul anului vor fi instalate capacităţi eoliene de 2.000 – 3.000 de MW onshore. Anul acesta, după mulţi ani de investiţii timide, locale şi întâmplătoare, vom constata investiţii noi de mare amploare care ne vor duce la primii paşi spre 2030 pentru a ne atinge ţintele”, a completat reprezentantul RWEA.
Potrivit acestuia, este importantă semnarea unor contracte de preluare a energiei pe termen lung.
„Aceste contracte ajută pe toată lumea. Avem nevoie dramatică de investiţii noi, suntem de mulţi ani importatori, ne bucurăm când bate vântul, dar în rest depindem de importuri”, a susţinut Borotea.