7,4 miliarde de lei. Aceasta este valoarea totală a taxelor care vor fi plătite de Romgaz către stat anul acesta în contextul creșterii prețurilor la gaze, de patru ori mai mari decât anul precedent. Din acest motiv profitul net din acest an va fi cu doar 2% peste cel din 2021.
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, a terminat anul 2021 cu un profit net preliminat de 1,7 miliarde de lei, potrivit datelor din bugetul pe acest an, care va fi suspus aprobării acționarilor luna viitoare. Profitul net de 1,7 miliarde de lei este cu 36% mai mare decât cel de 1,25 miliarde de lei din anul precedent.
Pentru acest an, în ciuda creșterii explozive a prețurilor la gaze naturale, care vor aduce încasări mult mai mari, profitul net al producătorului de gaze va fi aproape identic cu cel din 2021. Asta pentru că și cheltuielile cresc enorm.
Astfel, profitul net estimat de Romgaz pentru 2022 este de doar 1,73 miliarde de lei, cu doar 2% peste cel din 2021.
Veniturile companiei din vânzarea gazelor vor fi de peste două ori mai mari: 11,2 miliarde de lei, față de 4,7 miliarde de lei în 2021, iar vânzările totale sunt bugetate la 12,2 miliarde față de cele 6,1 miliarde din 2021.
Cheltuielile de exploatare ale companiei sunt și ele de aproape două ori și jumătate mai mari decât cele din 2021: 10,2 miliarde de lei în acest an, de la 4,2 miliarde anul trecut.
Principala cauză este creșterea fulminantă a taxelor care trebuie plătite de companie, în contextul în care prețul ridicat al gazelor aduce și o creștere a sumelor plătite în contul redevenței și a impozitului suplimentar aplicat. Astfel, dacă în 2021 compania a plătit „impozite, taxe, vărsăminte asociate” de 1,95 miliarde de lei, în 2022 această valoare este de aproape patru ori mai mare. Adică Romgaz estimează să plătească în total taxe de 7,4 miliarde de lei.
Romgaz este principalul poducător de gaze din România, cu o producție de peste 5 miliarde de metri cubi anual. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deține 70% din acțiuni.