Polonia speră să înregistreze progrese în negocierile cu noul Guvern ceh privind mina de lignit din localitatea poloneză Turow, situată în apropierea frontierei dintre cele două ţări, a anunţat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki, referindu-se la cel mai sever diferend din ultimele două decenii între două state membre UE, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În mai, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a transmis Poloniei să oprească activităţile de la mina Turow şi de la termocentrală, după ce Praga s-a plâns de pagubele ecologice înregistrate în partea cehă a frontierei. Polonia, care nu s-a conformat deciziei CJUE, încearcă să ajungă la un acord cu vecinul său ceh pentru a ţine mina deschisă, în schimbul unor compensaţii şi al unor măsuri de limitare a pierderii de apă subterană.
„Nu intenţionăm în mod absolut să oprim operaţiunile de la mină şi de la termocentrală deoarece ne furnizează electricitate şi căldură pentru mii de gospodării poloneze”, a declarat Morawiecki. Acesta a adăugat: „Este posibil să încheiem disputa cu partea cehă în mod amical. Sper că vor avansa negocierile pe acest subiect în ianuarie, poate chiar mai devreme, dar nu aş vrea să anticipez evoluţiile”.
Ministerul ceh al Mediului anunţa în noiembrie că Praga a primit o nouă propunere din partea Poloniei pentru soluţionarea disputei legate de mina de lignit din Turow, dar noul proiect este inacceptabil.
Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă, cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.
Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.