Voluntarii Asociației CERT – Transilvania au ajuns la 150 de familii nevoiașe să le ofere bucurie de sărbători și încrederea că nu sunt singuri. În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Campaniei Umanitare de Crăciun, 65 de mașini de teren au străbătut sute de kilometri prin zonele izolate ale Apusenilor , încărcate cu 5 tone de produse alimentare și non-alimentare, pentru cei care au mai mare nevoie.
Timp de o lună, în cămara CERT-Transilvania s-au adunat alimente precum făină albă, mălai, zahăr, orez, fasole, paste, fructe, ulei, conserve, cozonaci, articole de igienă şi îmbrăcăminte, iar pentru cei mici, în sacul Moşului CERT s-au pregătit cadouri de Crăciun cu rechizite, jocuri, jucării, dulciuri şi fructe.
“Am învins frigul cu căldura din sufletele lor. Am străpuns ceața cu lumina din privirile lor. Zăpada viscolită și traseele dificile s-au transformat în bucurie și speranță de îndată ce le-am călcat pragul. Am dorit să le oferim puțină bucurie de sărbători și încrederea ca le vom rămâne alături, iar la finalul zilei, ei sunt cei care ne-au dăruit bunătate și energie pentru sărbători cu adevărat fericite. Ne-au ajutat să facem pachete de bucurii: T-S-I.RO, Distribuție Energie Electrică România, Baumann Automation, Hidroelectrica, Rolicom Import Export SRL” , spun cei de la CERT Transilvania.
Echipa GazDeRomania și em360.ro s-a alăturat voluntarilor în această acțiune umanitară. “Peste 100 de voluntari. Aproximativ 65 de mașini, împărțite în 7 echipe. 150 de familii izolate din Apuseni la care vom ajunge împreuna cu prietenii de la CERT Transilvania azi și maine. Începe „umanitara CERT de Craciun” din 2021. Urmează ore de aventură în zone apropiate de Cluj, dar sălbatice și izolate, rupte de realitatea secolului XXI… Muntele Rece, Măguri, Marișel, Maguri Răcătau”, a scris Adrian Maniuțiu, Managing Partner/ Co-fondator EM 360 Group, la startul campaniei din acest an.
Teodora Vasâlca, Content Manager EM360 a participat, ca voluntar, la această acțiune: “Privesc înapoi la ziua asta lunga și plina de poveste, din care mi-au rămas imagini și emotii. Cu vieti aruncate parca în mijlocul unui pustiu, niște oameni amărâți își duc zilele asa cum le lasă Dumnezeu. Bătrâni bolnavi, copii premianți, fetita cu parul bălai și ochi albastru- verzui uriasi, cățelul Rex cel rușinos…si multe altele sunt personaje pe care voluntarii de la #CERTTransilvania le știu deja, cu durerile, suferințele și bucuriile lor. De peste 10 ani, ies din zona de confort a asfaltului ca să aducă alinare și să le ofere sprijin celor nesprijiniti și abandonați. La rândul lor, voluntarii sunt sprijiniti de companiile care se implică și ii susțin. Pentru că împreună putem mai mult”.
În urma campaniei din această iarnă din zona Comunei Mărișel, Județ Cluj, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), în calitate de partener al CERT Transilvania, va facilita accesul la energie electrică pentru trei case localizate în zone izolate din munții Apuseni, a spus și Cătălin Niță, director executiv al FPPG.
„Beneficiarii sunt până în acest moment doi oameni în vârstă, care trăiesc singuri și pentru care un consum de 3kW este relativ suficient pentru nevoile casnice, iar cel de-al treilea urmează să fie identificat. Domnul Hristea Avram este unul dintre ei, iar acesta locuiește la periferia comunei Măguri Răcătău, izolat la aproximativ 5 km de aceasta, și, deși este afectat de o formă destul de severă de surdo-mutism, are grijă cu mândrie de gospodăria sa și este pasionat de citit. Are doar câteva cărți vechi pe care le prețuiește nespus și în lipsa electricității din zona unde locuiește, profită de fiecare moment cu lumină naturală pentru a se bucura de pământul lui strămoșesc. A doua persoană este doamna Rucan Rozalia, care are în teorie acces la electricitate, dar nu are resursele necesare pentru plata facturilor”, mai arată oficialul FPPG.
“Panourile fotovolatice instalate, cablurile, conectorii, invertorii, bateriile și toate celelalte componente ale investiției de 75.000 de lei vor putea schimba viață acestor două persoane, precum și celei de-a treia care urmează să fie identificată pe baza nevoilor stringente. Mai mult, orice fonduri neacoperite ale acestei investiții vor fi folosite pentru construirea și echiparea unei băi pentru gospodăria domnului Martiniuc, care își crește singur cei trei copii în Măguri Răcătău.
Este important de menționat că domnul Martiniuc a putut beneficia deja de instalarea unor geamuri și uși termopane printr-un proiect anterior finanțat de OMV Petrom SA, dar și faptul că anul acesta a refuzat cu multă generozitate niște pachete cu mâncare aduse de voluntarii CERT, menționând că s-a pregătit bine pentru iarna aceasta și s-ar bucura ca acele alimente să ajungă la vecini mai nevoiași de-ai săi”, a mai afirmat Niță.
Cum poți susține proiectele CERT Transilvania?
Proiectele organizate de CERT Transilvania pot fi susținute și de tine. Persoanele fizice care doresc să redirecționeze 3,5% din impozitul datorat statului către Asociația CERT Transilvania, o pot face accesând site-ul https://cert-transilvania.ro/donations/. Donații se pot face și direct în contul Asociația CERT Transilvania – RO36BTRL01301205109280XX. Campania Umanitară de Crăciun – CERT-Transilvania