Platforma informatică pentru înscierea proiectelor în programul “Casa verde fotovoltaice” nu funcționează. Azi s-a relansat programul

Aplicația informatică prin care instalatorii pot introduce dosarele de finanțare pentru subvenționarea instalării de panouri fotovoltaice nu a funcționat deloc zeci de minute dupa ora 10.00, când a debutat programul, apoi a funcționat cu sincope, iar acum este oprită.

Utilizatorii platformei s-au plâns, imediat după ora 10.00, când a debutat programul, că aplicația nu funcționează și nu pot încărca proiectele. Ulterior, dupa 20 de minute, aplicația a permis încărcarea de dosare, dar nu pentru toată lumea. La acest moment, aplicația este oprită, după ce s-au putut încărca doar câteva dosare.

Peste 1.300 de persoane (sunt peste 250 de instalatori validați, iar fiecare are opt conturi de acces) stau acum și se uită la monitoare, pentru că nu pot face nimic altceva.

Potrivit unor instalatori, AFM nu răspunde la întrebările oamenilor.

Din ce am aflat până acum, urmează ca Administrația Fondului de Mediu să emită un comunicat în scurt timp.

„E încă un episod nefericit din telenovela fotovoltaicelor de la AFM. Cetățenii își pierd încrederea în acest program și în instituțiile statului și ajung să creadă că e practic imposibil să devii prosumator cu sprijin de la stat. Și pentru instalatori e o veste proastă, e încă o amânare dintr-o serie lungă de amânări care au blocat piața de profil ani de zile.

Sunt fonduri generoase care rămân iar necheltuite și care ar putea să ajute la creșterea producției de energie verde din România” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Acum doi ani, același program a fost în centrul unui imens scandal, tot din cauza aplicației informatice, care ar fi permis unor instalatori să depună în timp foarte scurt foarte multe proiecte. A fost folosit chiar cuvântul “fraudă informatică”, dar nu a fost în final dovedit nimic. Totuși, atunci 13.000 de aplicanți au fost descalificați și s-a lăsat cu procese.

Ediția din acest an a programului “Casa verde Fotovoltaice”, prin care statul subvenționează montarea de instalații fotovoltaice de către persoane fizice, are un buget de 263,7 milioane de lei.

Persoanele fizice care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice acasă beneficiază  o subvenție de până la 20.000 de lei, maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. Ele trebuie să contracteze în acest sens un instalator validat de către AFM, care va depune în numele lui cererea în aplicația informatică a programului, operată de AFM.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt:

-cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura  de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

-cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

-TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi AFM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *