Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi din “ianuarie-februarie 2022”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, la Digi 24, că nu va mai fi permisă instalarea de centrale individuale pe gaze în apartamentele din blocuri noi, începând din ianuarie sau februarie 2022.

Ministrul Mediului a reiterat ideea enunțată luna trecută, de a se interzice pe viitor montarea de centrale individuale pe gaze în apartamentele din blocurile noi, și de data asta a venit și cu un termen.

“În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normaltiv în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se contruiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”, a spus Barna, la Digi 24.

El a expicat că alternativa pentru dezvoltatorii imobiliari ar fi montarea de centrale cu gaz, dar de scară sau de bloc.

“Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte. Măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie, anul viitor. Dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite”.

Ideea interzicerii centralelor de apartament pe gaze este mai veche, dar și oficialii europeni au spus că nu vor fi luate măsuri bruște. La jumătatea lunii octombrie, şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”.

Pe de altă parte, în toamna lui 2020, Brian vad Mathiesen, cercetător universitar, specializat în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, Danemarca, și coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa, a fost tranșant.

“Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuință, în fiecare stat membru? În multe țări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Așadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze?

Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Și cred că multe țări sunt pregătite politic și tehnologic să o facă”, a spus cercetătorul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *