Energia produsă din panouri fotovoltaice ar putea deveni sursa dominantă de producere a electricităţii în România, în anul 2030, au afirmat, luni, reprezentanţii acestei industrii, la conferința RES Invest
„Potenţialul solar în România este unul dintre cele mai mari din Europa. Energia solară este aşteptată să fie cea mai importantă sursă de producere a energiei în anul 2030. Având în vedere dezvoltarea pe care o vedem, ne aşteptăm ca România să-şi atingă în anul 2026 ţintele pentru 2030”, a precizat Walburga Hemetsberger, CEO SolarPower Europe, prezentă la conferinţa online „RESInvest – dezvoltarea lanţurilor valorice ale energiei curate”.
Ea a arătat că energia solară este cea mai competitivă din punct de vedere al costurilor.
La rândul său, Mihai Bălan, directorul executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA), a întărit această idee.
„Ne aşteptăm ca solarul să devină principala sursă de producere a energiei în 2030. Ne aşteptăm să fie instalată o capacitate în jur de 6-7-8, chiar 9 GW de energie solară în România”, a susţinut Bălan.
El a adăugat că potenţialul României este de a deveni a şasea piaţă în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă.
„Estimăm în scenariul optimist că vor fi create 54.000 de locuri de muncă în România, în sectorul solar, iar în scenariul pesimist-moderat 25.000 de locuri de muncă”, a mai spus reprezentantul RPIA.
Ce înseamnă RES Invest
Reprezentanții companiilor producătoare de energie electrică din surse regenerabile din România spun că se va trece la următoarea etapă, aceea de a și produce aici cât mai multe dintre echipamente. În acest scop, vor avea loc discuții cu producătorii de componente dar și cu instituțiile statului care trebuie să asigure stabilitatea cadrului de reglementare astfel încât să existe în Românit cât mai mulți producători de echipamente pentru industria energiei din surse regenerabile, ba chiar și companii care să integreze totul și să livreze proiecte la cheie.
“Sunt câteva companii cum ar fi Eximprod Buzau, sau INA Schaeffler Brașov pentru rulmenți, companiile producătoare de cabluri și mai avem. Deocamdată sunt niște clustere, deocamdată nu e un lanț, România va trebui văzută ca un pol de producție pentru industria regenerabilă. Se vede clar și problema aprovizionării dinspre Asia, a costurilor de transport, conștientizăm problemele. Reluăm discițiile cu autoritățile pentru aceste proiecte, noi avem investitori, dezvoltatori, producători de componente, toți sunt dispuși să arate planuri de investiții. Trebuie să discutăm cu autoritățile pentru a da drumul la lucruri concrete”, a spus Andrei Manea, de la Enel Green Power, și membru al boardului Asociației Energiei Eoliene din România (RWEA).
Oficialii RWEA au spus că în luna mai vor anunța investiții concrete în România ale producătorilor de echipamente.