În contextul creșterii abrupte a prețurilor la energie electrică, lucrurile stau mai rău pentru Electrica decât s-a anunțat oficial: Electrica Furnizare, firma de furnizare a grupului, a intrat pe pierdere.
Electrica, unul dintre cele mai mari grupuri de distribuție și furnizare din România, la care statul român este cel mai mare acționar, raportase, la nivel de grup, o scădere dramatică a profitului consolidat la nouă luni: 72 milioane RON, față de 396 milioane RON în aceeași perioadă a anului precedent. Totuși, a fost profit.
În condițiile în care furnizorii sunt principalii loviți de actualul context de piață, am “desfăcut” rezultatele consolidate pentru a vedea rezultatele Electrica Furnizare, compania de furnizare de energie electrică și de gaze naturale a grupului.
Potrivit datelor extrase din bilanț, Electrica Furnizare a avut, în trimestrul trei al anului, o pierdere netă de 41 de milioane de lei. Cumulat, la nivelul primelor două luni, pierderea din T3 nu a putut fi compensată de rezultatele din trimestrele anterioare așa că, în perioada ianuarie-septembrie 2021, Electrica Furnizare a raportat o pierdere totală de 23 de milioane de lei. Anul trecut, la nouă luni raportase un profit net de 201 milioane.
Cauza este clară și este specifică tuturor furnizorilor: costurile mai mari de achiziție a energiei din piață, care nu au putut fi acoperite prin creșterea prețului de furnizare la client. Amintim că Electrica nu a crescut prețurile din contractele în derulare.
Compania explică foarte clar într-o prezentare către investitori: cheltuiala cu achiziția de energie a fost mult mai mare decît câștigul obținut din creșterea prețurilor la clienți, pe contractele noi, deși consumul de energie livrată a crescut.
“EBITDA a scazut semnificativ, cu 260,6 mil. RON comparativ cu 9L 2020, mai ales ca urmare a evolutiei factorilor de mai jos:
-cresterea veniturilor cu 383,5 mil. RON, in principal ca urmare a majorării prețurilor de vânzare pe piața cu amanuntul cu aprox. 9,3%, dar și a creșterii cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amanuntul cu 1,3%;
-majorarea costurilor de achizitie a energiei electrice cu aproximativ 587,9 mil. RON, variație generată în principal de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice în urma liberalizării complete a pieței de energie electrica în 2021, comparativ cu anul 2020 care a fost influențat favorabil și de recuperările pe segmentul reglementat”, arată compania.
Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor de energie electrică din România, cu 3,6 milioane de locuri de consum deservite și aproape 7 TWh de energie furnizată în primele nouă luni.
Cel mai probabil pierderea se va adânci în al patrulea trimestru al anului, când, pe lângă cauzele de mai sus, se va mai adăuga una: Electrica Furnizare va trebui să acopere din cheltuiala proprie, inițial, reducerile la factura de energie electrică stabilite de Parlament prin lege (plafonări, compensări, scutiri de componente din tariful final). Asta pentru că mecanismul de recuprare a banilor spune că abia în luna următoare emiterii facturii (care înseamnă consumul lunii trecute) furnizorul își va recupera banii de la stat. În plus, companiile au arătat că mecanismul nu le asigură recuperarea integrală a tuturor cheltuielilor.
Electrica Furnizare a trecut pe piedere din momentul in care Grasana de Corina Popescu a devenit membru CA acolo. Si-a impus toate slugile in functii iar pierderea era inevitabila. Solutie? Daca cea impusa de Militie & Politic pleaca la pensie, societatea va intra, din nou, pe profit.