Forumul Atomic Român (ROMATOM) apreciază, într-un comunicat de presă, că tehnologia reactoarelor mici modulare (SMR) este benefică pentru țara noastră și este bine că România s-a poziționat în prima linie a țărilor care o vor adopta.
Iată integral comunicatul Romatom:
„Forumul Atomic Roman, “ROMATOM”, reprezentand asociatia industriei nucleare din Romania, saluta anuntul reprezentantilor Statelor Unite ale Americii si ai Romaniei in cadrul Conferinței ONU pentru schimbările climatice (COP26) privind dezvoltarea in Romania a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR).
Tehnologia SMR reprezinta cel mai recent progres al industriei nucleare la nivel mondial, rezultatul unui indelungat proces de cercetare si inovatie conceput pentru a raspunde in mod eficient si sigur evolutiei cerintelor de consum ale populatiei si ale industriei.
SMR ofera costuri si perioada de constructie mai reduse, flexibilitate in urmarirea curbei de consum avand capabilitatea sa functioneze inclusiv in sistem hibrid cu energiile regenerabile intermitente, modularitate in constructie, criterii mai permisive pentru amplasare putand fi localizate unde sunt necesare pentru a acoperi consumul, contribuind astfel la reducerea saraciei energetice, stabilitatea sistemelor energetice nationale prin productie in banda si asigurand atingerea tintelor de decarbonizare asumate la nivelul UE.
ROMATOM apreciaza ca fiind benefica pozitionarea Romaniei in prima linie a tarilor care vor implementa tehnologia SMR ca solutie pentru asigurarea consumului intern, a independentei energetice, valorificand astfel experienta de operare acumulata in domeniul nuclear in Romania precum si capabilitatile tehnologice si expertiza industriei locale.
Tehnologia NuScale este printre cele mai avansate proiecte de SMR la nivel international dintre cele aproximativ 50 de design-uri propuse de diferite companii si singura licentiata in Statele Unite ale Americii de catre Autoritatea de Reglementare in domeniul Nuclear.
“Tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic pana in 2050 cu o accelerare a tintelor pana in 2030 pune o presiune semnificativa pe sectorul de producere a energiei care este responsabil pentru aproximativ 75% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera. Efectele sociale si economice vor deveni din ce in ce mai vizibile si din acest motiv este necesara o abordare integrativa a tuturor surselor cu emisii scazute de carbon si o intensificare a inovatiilor.
Tehnologia SMR raspunde cerintelor de mediu si sustenabilitate pe termen lung si este eficienta din punct de vedere tehnic si economic. Pentru o dezvoltare la scara larga, ceea ce va conduce la standardizare si scaderea si mai mult a costurilor de constructie si operare, este necesara asumarea de actiuni concrete in prezent. In contextul scaderii graduale a contributiei energie bazate pe combustibili fosili, SMR vor reprezenta o solutie pentru reutilizarea unor active industriale scoase din uz si reintegrarea in campul muncii a personalului afectat de tranzitia energetica”, spune Lucian Rusu, Presedinte ROMATOM.
Mai multe tari precum Bulgaria, Polonia si Canada si-au exprimat interesul pentru implementarea tehnologiei NuScale. Decizia Romaniei de a actiona in directia continuarii cooperarii cu NuScale vine ca etapa fireasca intr-o colaborare istorica cu Statele Unite ale Americii consolidata prin semnarea unui memorandum de intelegere in 2019 intre SN Nuclearelectrica SA si NuScale pentru evaluarea dezvoltarii, autorizarii si construirii unui SMR NuScale in Romania, urmata de intializarea unui Acord Interguvernamental intre Guvernele Romaniei si SUA in 2020 pentru cooperare in domeniul nuclear civil, ratificat in 2021 de catre Guvernul Romaniei si alocarea in ianuarie 2021 a unui grant nerambursabil de catre US-TDA in vederea identificarii unor potentiale locatii pentru amplasarea unui SMR in Romania.
“Tarile lumii se indreapta spre tehnologii noi fara emisii de carbon, dispecerizabile, eficiente economic. Romania nu face exceptie si isi propune sa fie in prima linie a implementarii tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni in Europa. Aceasta pozitionare strategica va asigura locuri de munca bine calificate si platite in Romania, oportunitati de dezvoltare pentru industria nucleara locala, un avant pentru cercetarea si ingineria romanesti si mai multa energie curata, sigura si cu pret stabil pentru romani. Dezvoltarea SMR in Romania, complementar cu finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda si a retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda, face parte din angajamentul Romaniei asumat prin Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice de a atinge tintele de decarbonizare, protejand, in acest proces, lucratorii afectati din domeniile de tranzitie, populatia si industria locale si reducand dependenta Romaniei de importurile de energie” afirma si Teodor Chirica, Presedinte onorific ROMATOM”
ROMATOM inglobaeaza in prezent 44 de companii si asociatii specializate in furnizarea de servicii, produse si lucrari pentru domeniul nuclear si domenii conexe.