Unde s-a ajuns: 2.500 de lei/MWh preț al energiei electrice pentru un client non-casnic, propus de un furnizor mare. Fără taxe și tarife

2.500 de lei MWh, sau 2,5 lei/kWh, preț al energiei electrice fără tarife și taxe. Acesta este prețul propus de un furnizor mare unui client non-casnic din portofoliul său, valabil din luna decembrie.

CEZ Vânzare a trimis zilele trecute unui client non-casnic cu care avea contract de furnizare o notificare privind noul preț al energiei active, potrivit documentului care a ajuns în posesia noastră.

Cităm: “Notificare prin care vă aducem la cunoștință că începând cu data de 01.12.2021 prețul energiei electrice active aplicabil raportrului contractual între părți, în conformitate cu Contractul de furnizare a energiei electrice, este de 2.500 lei/MWh.

Prețul menționat mai sus reprezintă strict prețul energiei electrice active și nu include tarifele reglementate specifice (distribuție, transport și servicii de sistem), TVA, acciză, certificate verzi, contribuție pentru cogenerarea de înaltă eficiență, alte componente reglementate.

Noul preț de furnizare al energiei electrice active se aplică raportului contractual dintre părți, fără a fi necesar a se încheia un act adițional în acest sens”.

Cum prețul energiei ni s-a părut foarte mare, chiar în condițiile actuale din piața de energie, caracterizată de prețuri-record, am cerut lămuriri de la CEZ. Compania confirmă acest preț, dar spune că respectivul client are și alternative, inclusiv una cu un preț legat de prețul spot, mai avantajoase decât aceasta.

Iată integral răspunsul companiei:

“Având în vedere volatilitatea pieței și componentele pretului final (prețul de cumpărare din piata angro, costurile operaționale, costurile de finanțare și marja de profit), prețul propus de furnizorul CEZ Vânzare este de 2 500 lei/MWh.

Pentru a veni în sprijinul clienților săi, CEZ Vanzare a pregatit un set de soluții, de aceea notificarea vine la pachet și cu doua oferte alternative de energie electrica care pot reduce pretul final de la 2 500 lei/MWh la 1 499 Lei/MWh sau pret PZU +99 Lei/MWh.

Recomandarea furnizorului pentru client este aceea de a opta pentru oferta alternativa bazata pe pretul PZU deoarece sunt multe necunoscute care pot conduce la cresterea pretului pe termen lung”.

Prețuri mari pentru non-casnici

În comparatorul de preț al ANRE, pentru clienți non-casnici racordați la rețeaua de joasă tensiune nu mai sunt prețuri sub 1.000 lei/MWh, cu toate tarifele și taxele incluse (zona București) în ofertele furnizorilor concurențiali. Am numărat nu mai puțin de 20 de oferte cu prețuri din plaja 2.000-3.000 de lei/MWh. Maximumul de preț dintr-o ofertă este identic cu cel din această notificare a celor de la CEZ, 2.500 de lei MWh (3.309 lei cu toate tarifele și taxele incluse) și aparține furnizorului Enex.

Potrivit noii legi de sprijin a consumatorilor pentru această iarnă, clienții non-casnici mici beneficiază în perioada 1 noiembrie-31 martie, de scutirea de tarife reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuție, contravaloarea certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare. Nu se plafonează prețurile, ca pentru casnici, iar reducerile se acordă direct, pe factură.

CEZ Vânzare este unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din țară, Din acest an, firma de furnizare, ca și firma de distribuție (Distribuție Oltenia) și capacitățile de producție din surse regenerabile, sunt parte a Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), parte a celui mai mare administrator de infrastructură din lume, cu sediul în Australia, care a preluat toate activele CEZ din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *