Parlamentul a aprobat legea referitoare la protejarea consiumatorilor casnici și comerciali în fața creșterilor de preț la energie electrică și gaze pe perioada iernii. Legea este o combinație între plafonări de prețuri, compensări și reduceri, care se vor acorda în această iarnă.
Parlamentul a aprobat azi mecanismul de reducere temporară a facturilor clienților casnici și comerciali, în această iarnă, atât pentru energia electrică, cât și pentru gazele naturale. Iată cele mai importante prevederi:
Clienți casnici
Pentru energia electrică prețul final, cu toate taxele și tarifele este plafonat, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, la un leu/KWh, din care componenta de energie activă este de 0,525 lei/kWh. Suplimentar acestei plafonări, clienții casnici cu un consum de până la 300 kWh pe lună (plus o variație maximă de 10%) vor primi o compensație de 0,29 lei/kWh, astfel că prețul maxim care va fi plătit de un client casnic în această perioadă este de 0,71 lei/kWh, indiferent de ce majorări de preț vor urma în această perioadă. Prețurile sub 0,68 lei/kWh nu se compensează. Reducerea se acordă direct, în factură.
Tot pentru clienții prețul final al gazelor nu poate fi mai mare de 0,37 lei/kWh, indiferent de consum, preț final cu toate taxele incluse, din care componenta gazului – marfă este de maximum 0,25 lei/kWh. Suplimentar acestei plafonări, clienții casnici cu un consum de până la 1.100 metru cubi de gaz (plafoane zilnice cuprinse între 55kWh/zi în noiembrie și 89 kWh/zi în ianuarie și februarie vor primi o compensație de 33% din prețul gazului marfă (care, repetăm, este plafonat 0,25 lei/kWh). Se vor compensa doar prețuurile mai mari de 0,125 lei/kWh ale gazului – marfă. Reducerea se acordă, la fel, direct în factură
Clienți comerciali de genul IMM-urilor, microîntreprinderilor, PFA, cabinete individuale, profesii liberale
La energia electrică, din prețul final se scot, în perioada 1 noiembrie-31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuție, contravaloarea certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare.
La gaze, din prețul final plătit se scot tariful de transport și de distribuție și acciza.
Reducerile se acordă direct, pe factură
Clienți de genul instituțiilor: spitale, unități de învățământ, creșe, ONG-uri, furnizori de servicii sociale și biserici
Se aplică prețurile plafonate, la același nivel ca și la casnici, dar nu se mai acordă compensări.
Astfel, la energia electrică, acești consumatori vor plăti cel mult 1 leu/kWh, din care valoarea componentei energiei active este de 0,525 lei/kWh.
La gaze, ei vor plăti maximum 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor-marfă din factură va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
Măsuri pentru energia termică în regim centralizat
Legea introduce și un mecanism de sprijin, doar pentru perioada iernii, și pentru centralele de termoficare și sistemele de distribuție care asigură energia termică pentru sistemele centralizate din orașe.
Sprijinul nu le aste acordat direct producătorilor ci primăriilor care operează sistemele centralizate. Astfel, statul va aloca o sumă de 50% din diferența de preț între prețul de achiziție al gazelor naturale (mai mare) și prețul plafonat al gazelor naturale de 250 de lei/MWh de gaz. Banii vor fi utilizați de autoriățile locale pentru ca acestea să poată subvenționa suplimentar costurile tot mai mari ale gigacaloriei.