Senatorii din Comisia Economică au adoptat mai multe amendamente la OUG 118/2021 care stabilea doar compensarea facturilor de energie electrică.
Modificările adoptate, care vor merge la vot în Plenul Senatului și apoi vor intra în dezbaterea deputaților sunt substanțiale, după cum veți vedea mai jos
Iată ultimele modificări adoptate de senatorii din Comisia economică:
Facturile la energie electrică ale consumatorilor casnici vor fi compensate, în perioada 1 noiembrie-31 martie cu 29,1 bani/kWh, în limita unui consum de 1.500 kWh pentru toată această perioadă, dar nu mai puțin de 1 kWh/zi. Se acceptă o creștere cu 10% a acestui consum. Plafonul minim de preț este de 68 de bani/kWh, deci compensarea nu poate duce prețul sub acest plafon. Compenarea se acordă direct, pe factură.
Facturile la gaze ale consumatorilor casnici se compensează, în aceeași perioadă, cu 33% din valoarea ccomponentei gazului din factură (deci a “mărfii gaz”, fără tariful de transport, distribuție, și TVA). Plafonul minim de preț este de 125 de lei/MWh de gaze, preț sub care nu se poate ajunge după compensare. La fel, compensarea se acordă direct, în factură. Pentru a beneficia de compensare, consumul maxim este de 1.000 de metri cubi pentru toată perioada
Facturile la energie și gaze pentru toți clienții comerciali – deși pentru toți agenții economici, scad după mecanismul următor. Factura la energie nu va mai conține certificatele verzi și contribuția de cogenerare pentru primii 200 MWh consumați lunar. Factura la gaze nu va mai conține acciza pentru primiii 500 MWh consumași lunar. Suplimentar, TVA scade, și la energie și gaze, de la 19% la 5%.
Pe lângă compensare, se introduce o plafonare a prețului final al energiei electrice pentru clienții casnici. Plafonul maxim de preț este de 1 leu/kWh, preț cu toate tarifele și taxele incluse, deci acesta este prețul maxim pe care îl vor plăti persoanele fize. Din prețul de 1 leu/kWh, prețul maxim al energiei active este de 0, 5252 lei/kWh.
La fel, se introduce o plafonare a prețului final la gaze. Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/KWh. Deci acasă, gazul nu va putea costa mai mult de 0,37 lei/kWh, în factură. Statul va comensa furnizorii pentru diferență, dar nu este clar dacă vor fi acoperite toate costurile de achiziție. Vom reveni cu un text suplimentar pe această temă
Se introduce supraimpozitarea tuturor producătorilor de energie electrică din România, în perioada 1 noiembrie-31 martie. Toți producătorii de energie electrică vor plăti o așa numită “windfall tax”, o taxă suplimentară pe veniturile excepționale realizate din vânzarea energiei electrice. Ea va fi de 80% din veniturile realizate ca urmare a vânzării energiei la preț mai mai mare de 450 de lei/MWh. Modul de aplicare va fi stabilit prin ordin ANAF.
Profitul furnizorilor de energie și gaze va fi plafonat la 5%. “În perioada de aplicare a prezentei legi, pentru activitatea de vânzare, comercianţii de energie electrică şi gaze naturale nu pot înregistra o rată a profitului mai mare de 5%, aplicată la costurile de furnizare, fără a fi inclusă achiziţia de energie electrică şi gaze naturale, scrie în proiectul de lege.
La cerere, consumatorii care fac parte din categoria vulnerabilililor pot solicita amânarea la plată pentru maximum șase luni.