Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ele în schema de compensare a facturii, de 25%. Dar trebuie ca asociațiile de proprietari și administratorii să facă niște lucruri simple.
După cum deja se știe, Guvernul a emis un act normativ de compesare a facturilor la gaze și energie electrică pentru cele cinci luni de sezon rece, noiembrie-martie. Este vorba despre OUG 118/2021 și, deși se tot discută despre eventuale plafonări de preț și tăieri de taxe din facturi, acest act normativ este singurul în vigoare prin care scade povara facturii la energie electrică și gaze în această iarnă.
Ca regulă generală, statul va suporta direct 0,21 de bani/kWh la energia electrică și un sfert din factura de gaze în această perioadă pentru clienții casnici cu un consum mediu. Reducerea se acordă direct în factură, oamenii nu trebuie să facă nimic.
Ordonanța are un capitol special pentru o categorie bine definită de persoane fizice, și anume cele care locuiesc în condominii (blocuri, scări de bloc) și se încălzesc cu centrală de bloc sau scară alimentată cu gaze naturale. Și ei vor beneficia de reducerea facurii la gaz, dar de data asta, cineva trebuie să facă ceva pentru asta, și anume asociațiile de proptrietari. Întâi, să cităm din OUG, articolele 11,12, 13 și 14 sunt cele relevante:
(11) Schema de compensare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul condominiilor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu.
(12) Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate având drept combustibil gazele naturale dintr-un condominiu, încadrarea în tranșele de consum pentru fiecare dintre spațiile locative se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum prin raportare la numărul de spații locative.
(13) Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum de gaze naturale aferente fiecărui proprietar din condominiu revine asociației de proprietari constituite la nivelul condominiului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul respectiv nu există obligația constituirii asociației.
(14) Pentru a beneficia de compensare, reprezentantul administrației condominiului sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale modalitatea de repartizare a consumului total și consumul corespunzător fiecărui client casnic din cadrul condominiului, însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate.
Așadar, Asociația de Proprietari este cea care va “împărți” pe baza propriei metodologii consumul de gaze naturale al centralei de scară/bloc la numărul de apartamente de pe scară, de unde va rezulta consumul fiecărei unități locative. Datele respective se trimit la firma de furnizare a gazului și administratorii ar trebui să înceapă să se gândească la acest lucru, pentru schema de compensare se aplică de la 1 noiembrie, iar consumul ce trebuie compensat vine la plată în factura emisă în decembrie.
Pentru a putea primi compensarea de 25%, fiecare locuință din bloc ar trebui să consume maximum 1.000 de metri cubi de gaz în cele cinci luni , dar nu mai puțin de 100 de metri cubi în această perioadă. Consumul compensat este stabilit lunar: 150 mc în noiembrie, 250 mc în decembrie, 250 mc în ianuarie, 250 mc în februarie, 150 mc în martie. Se acceptă o majorare de până la 10%, pentru consumul fiecărei luni, dar pentru un consum mai mare de atât compensația nu se plătește.