În prag de iarnă, s-a demarat în sfârșit licitația de amplasare de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan

Termoenergetica, distribuitorul și furnizorul de energie termică al Bucureștiului a lansat licitația de închiriere și amplasare a unor unități mobile de producție de energie termică. Ar urma să fie puse în incinta fostului CET Titan, în nord estul Capitalei, dar sunt puține șanse să livreze energie termică în această iarnă.

După mai multe luni în care s-a tot discutat despre soluția instalării de mici unități modulare de producție de energie termică ce ar trebui să asigure parțial alimentarea consumatorilor în unele zone deficitare, Termoenergetica, fosta RADET, a făcut primul pas.

A lansat în sistemul electronic de achiziții publice licitația de “Închiriere capacități modulare de producere energie termică cu deservenți și apa de adaos in locatia CET TITAN”, prin “atribuirea inițial a unui contract sectorial cu o durată de 12 luni și cu posibilitatea de prelungire pana la 36 de luni prin achiziționarea de servicii similare în conformitate cu utilizarea art. 117 alin (1), lit.f) din Legea nr. 99/2016, cu modificările și completarile ulterioare”, anunță compania.

Ideea este de a asigura o sursă suplimentară de energie termică în zonele mai depărtate de sursele tradiționale, centralele Elcen. Cităm din anunț: “Prin acest contract sectorial se doreşte asigurarea necesarului de energie termică în zona de nord- est a Municipiului București. Toate serviciile conexe închirierii de capacități modulare de producere energie termică şi apă de adaos, cu deservenţi, în locația CET Titan, (montajul, instalarea, punerea in functiune a capacitatilor modulare, proiectarea, obținerea avizelor/autorizatiilor necesare pentru PIF si functionarii, supravegherea funcționării, mentenanța, instruirea personalului) care urmează să fie realizate de către prestator trebuie să respecte cerințele impuse prin Caietele de sarcini”.

Ce se instalează

Cităm din caietul de sarcini:

Prestatorul se obliga sa presteze ”Servicii de închiriere capacități modulare de producere energie termică  cu deserventi şi apă de adaos în locația CET Titan”, în perioada convenită şi in conformitate cu obligatiile asumate prin documentele contractului și prevederile prezentului contract.

Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h ( 35 MW) și 60 Gcal/h (≈ 70 MW) în funcție de diagrama de reglaj-  regim de iarnă şi 10 Gcal/h  (≈ 12 MW) și 15 Gcal/h (≈ 17,5 MW)– regim de vară; necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut  în retelele  termice primare CMTEB va fi de  50 tone/h).

Montarea acestora se va realiza pe amplasamentul din Strada Ion Sahighian nr.4, sector 3, București şi vor fi racordate la utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă rece -potabilă/brută – şi canalizare), precum şi la reţelele de agent termic primar (aflate în exploatarea CMTEB) cu obligaţiile şi răspunderile ce revin prestatorului, conform reglementărilor legale în vigoare.

Cât costă

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 13,1 milioane de lei și 39,5 milioane de lei, pentru închirierea, montarea și apoi demontarea echipamentelor. La selecția ofertelor, 70% va conta prețul oferit și 30% un mix de doi factori comerciali:  durata de montare şi punere în funcţiune a capacităţilor modulare şicantitatea de emisii Nox.

Deși este greu de crezut că unitățile închiriate ar putea furniza agent termic în această iarnă, dat fiind calendarul achiziției, directorul Termoenergetica spune că o parte din sezonul rece ar putea fi totuși acoperit. “Dacă semnăm contractul până la 1 decembrie, până în inauarie sau februarie ar putea fi montate iar în martie ar putea funcționa”, ne-a spus Claudiu Crețu

Deja au apărut primele probleme cu căldura

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a anunțat marți că (CMTEB) S.A. anunță, marți, că în aproximativ 80 la sută din totalul punctelor, modulelor și centralelor termice (1.027) au fost încărcate instalațiile pentru furnizarea căldurii. Pentru restul de 20 de procente, instalațiile nu s-au încărcat încă, deoarece asociațiile de proprietari au anunțat că momentan nu doresc furnizarea căldurii sau mai sunt în defășurare lucrări la rețeaua secundară.

“Precizăm că după începerea probelor la cald, având în vedere evoluția în scădere a temperaturilor, compania a continuat furnizarea agentului termic pentru încălzire, cu precădere în timpul nopții. Este important de subliniat că în prezent, centralele de termoficare Vest Energo și Grivița nu funcționează și de aceea, până la realizarea echilibrului hidraulic al întregului sistem de termoficare, pot exista sincope în procesul de furnizare a agentului termic”, arată Termoenergetica.

Vest Energo este o companie privată iar CET Grivița este deținută de Primăria Sectorului 1.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *