România importa un sfert din consumul de energie electrică azi dimineață. La 2.000 MW, importul e prima sursă a țării

România a importat în această dimineață energie electrică la o putere orară de 2.000 MW, potrivit datelor Transelectrica.

La ora 09.17 în această dimineață, pe fondul unui consum în creștere, dar nu extraordinar – puțin sub 8.000 MW, producția națională de energie electrică era de sub 6.000 MW, ca atare importurile de energie electrică ale țării depășeau valoarea de 2.000 MW.

După cum se poate vedea din graficul de mai jos, la acea oră, importul, care asigura circa 25% din consum, era principala sursă de energie electrică a țării, în condițiile în care centralele hidro funcționează la niveluri mai mici decât cele cu care ne-am obișnuit, iar aportul vântului este destul de mic

Nu trebuie uitat că azi, piața spot de energie electrică de la București – tranzacții făcute ieri pentru energia cu livrare azi a atins un maxim istoric al prețului, și ca medie zilnică, și ca preț orar.  Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 1.155 lei/MWh, iar prețul orar 1.577 lei/MWh, pentru energia cu livrare azi, 11 noiembrie, în intervalul orar 19.00.

Așadar, importurile este posibil să fie făcute atât din considerente tehnice – nu se produce suficient pentru satisfacerea consumului, cât și din motive comerciale – prețul energiei de import este mai mic, existând evident o corelare între cele două: de ani de zile se vorbește despre deficitul de generare de energie electrică al țării. Spre exemplu, din rețeaua ungară, singura piața din mecanismul de cuplare spot prin preț cu care România are conexiune fizică, România importă energie din Ungaria în toate intervalele orare ale zilei, până la niveluri orare de 798 MW. Prețul pieței spot din Ungaria pentru energia livrată azi este de 228 de euro, pe când la noi este de 233 de euro/MWh – cel mai mare preț spot din Europa.

Capacitatea de import/export tot crește

România poate deja importa energie la o putere de 3.000 MW și poate exporta 2.800 MW, de la începutul acestui an. O creștere semnificativă față de anul 2000 – circa 2.200 MW pe fiecare sens-  și care va fi dublată, de la nivelurile actuale, în următorii cinci ani, potrivit ultimelor date ale Transelectrica

Câteva avarii

Dincolo de situația generală, în aceste zile, sistemul energetic național nu poate beneficia de aportul a două grupuri ale termocentralei pe cărbune de la Turceni, oprite accidental ieri dimineață, potrivit datelor Transelectrica. Abia în dimineața zilei de vineri (14 noiembrie ora 23.59) grupurile vor fi din nou operaționale. Conform aceleiași surse, de azi de la ora 07.00 avem și o oprire planificată a unui grup al hidrocentralei de la Porțile de Fier.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *