Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că vineri ar urma să fie aprobată ordonanţa de urgenţă prin care se acordă o compensare la facturile de gaze şi energie electrică, potrivit Agerpres.
Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern, premierul a precizat că este nevoie de un Cabinet cu puteri depline, având în vedere măsurile care trebuie adoptate în perioada următoare.
„Avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare, nu ne permitem nici măcar o zi fără guvern, adică trebuie să aprobăm, pe de o parte, şirul de ordonanţe şi hotărâri de guvern care vin împreună cu PNRR-ul; pe de altă parte, eu sper că până vineri să aprobăm ordonanţă de urgenţă – vinerea o să fie următoarea şedinţă de guvern – ordonanţă de urgenţă prin care acordăm o compensare a preţului la factura din iarnă la energie şi la gaze, dar nu avem timp până săptămâna viitoare, până marţi, să facem schema pentru companii mici şi mijlocii, ceea ce iarăşi va fi o problemă în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, este iresponsabil ceea ce se întâmplă în Parlamentul României astăzi. Aş putea spune că cei care vor să dea jos guvernul României astăzi aruncă ţara în haos şi condamnă românii într-o perioadă dificilă”, a spus premierul.
Cât se compensează
Consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh, după cum a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru cine consumă până la 1.200 de metri cubi de gaz pe an.
Mecanismul de compensare se va aplica de la 1 noiembrie, până la 31 martie.
Practic, toți consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi direct, în facturile aferente consumului de energie din perioada noiembrie-martie, reducerea de 18 bani/kWh, fără să facă nimic, fără să completeze vreun formular și indiferent de furnizorul de energie electrică.
La gaze, se va aplica o reducere procentuală de 25% la factura oricărui consumator casnic cu un consum de până la 1.200 metri cubi pe an. La fel, fără vreun efort din partea clientului și la orice furnizor.
O compensare ar putea fi acordată și IMM-urilor, potrivit ultimelor declarații ale oficialilor, dar nu au fost oferite detalii până acum.