Finanțare gratuită pentru antreprenorii „verzi” prin Black Sea ClimAccelerator

Antreprenorii cu idei de business inovatoare care să răspundă la cea mai presantă temă a generației noastre, schimbările climatice, au oportunitatea de a primi, în această toamnă, consultanță și finanțare gratuită, prin programul Black Sea ClimAccelerator. Aflat la prima ediție în România, programul este dezvoltat de un consorțiu format din Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria cu sprijinul EIT Climate KIC, parte a Institutului European pentru Inovare și Cercetare (EIT) – cea mai mare instituție a UE în inovare.

Despre această oportunitate pentru cei care au soluții de inovare climatică, ne oferă mai multe detalii Daniel Matei – Business Development Manager Impact Hub Bucharest:

Pentru cititorii noștri, ce este, pe scurt, Black Sea ClimAccelerator?

Black Sea ClimAccelerator își propune să ducă startup-urile cu idei inovatoare din zona schimbărilor climatice de la idee la scalare și de la prototip la atragere de investiții.

În cadrul său vor participa 42 de startup-uri din România și Bulgaria, care vor participa la: workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing, evenimente internaționale și care vor primi acces la finanțări totale în valoare de 300.000 euro.

Care sunt direcțiile principale ale programului?

Black Sea ClimAccelerator este o școală de business, un accelerator de creștere, o platformă de conectare la investitori și o sursă de finanțare, în același timp – practic, acoperă câteva dintre cele mai importante elemente de care are nevoie o afacere la început de drum.

Black Sea ClimAccelerator este, așadar, un program pentru ecoinovare și startupuri verzi. Ce tipuri de proiecte/idei de afaceri căutați?

În cadrul programului, căutăm proiecte din ariile de activitate enumerate mai jos, însă profilul nu se limitează la acestea – pot aplica idei și startup-uri care vizează și alte verticale de inovare și sustenabilitate.

  • Soluții de ecoinovare prin mobilitate urbană curată
  • Soluții verzi și sustenabile pentru orașe și clădiri
  • Proiecte de management al deșeurilor
  • Agricultură inteligentă pentru climă
  • Modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare
  • Proiecte de educație pentru natură
  • Proiecte pentru dezvoltarea unei economii circulare
  • Soluții de reducere a emisiilor din industrie
  • Tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice
  • Modalități și soluții pentru reducerea impactului producției asupra mediului
  • Tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil
  • Proiecte ce vizează producerea de energie verde, curată, regenerabilă
  • Soluții de transport ecologic
  • Soluții tehnologice și de inteligență artificială ce conduc la un impact de mediu pozitiv
  • Proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile

Ce finanțări se pot acorda?

Finanțările totale oferite în cadrul programului însumează 300.000 de euro. Specific, startup-urile early stage incluse vor primi câte un grant de 5000 de euro, în timp ce startup-urile care au deja un MVP (produs minim viabil) vor primi câte un grant de 20.000 de euro. Termenul limită pentru înscrieri este 15 septembrie, iar participarea în cadrul programului de accelerare este gratuită.

Cum ar trebui să arate un proiect care să se califice în program?

Pot aplica startup-uri verzi care sunt în stadiul de idee sau afaceri care au deja un prototip validat cu clienți și soluții scalabile. Pentru ele am dezvoltat câte o etapă dedicată:

Categoria 1 – Early stage

16 startup-uri din România, care au o idee și sunt în stadiul incipient, vor primi un grant în valoare de 5000 de euro oferit de EIT Climate KIC și vor beneficia de workshop-uri de modelare de business și validare a soluției pe piață. Startup-urile sau echipele trebuie să aibă o firmă înființată la momentul primirii grant-ului.

Categoria 2 – MVP

6 startup-uri din România, care au un prototip validat cu clienți, vor primi un grant de 20.000 de euro oferit de EIT Climate KIC și vor participa la workshop-uri pe teme de marketing și vânzări, management financiar, HR și guvernanță, scalare a afacerii și vor beneficia de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor specifice.

Categoria 3 – Growth

6 startup-uri cu soluții scalabile beneficiază de consultanță personalizată, pentru atragere de investiții și finanțări: înțelegerea terms sheet-urilor pentru investiții, identificare de oportunități de granturi la nivel local, cât și internațional, facilitare și venture management.

Cât de dezvoltat este, în România, acest segment al startup-urilor verzi?

În prezent, segmentul startup-urilor verzi este încă într-un stadiu relativ incipient. Există însă un interes tot mai pronunțat pentru acest domeniu – atât din partea media, care pune acest subiect frecvent pe agenda publică, cât și din partea antreprenorilor existenți și aspiranți, care identifică nevoi concrete în acest sens. Iar vestea și mai bună este aceea că pentru ei apar tot mai multe oportunități de finanțare și sprijin pentru dezvoltare și scalare.

Ce vă doriți să obțineți la finalul acestui program?

Principalul obiectiv al programului este acela de a sprijini câteva zeci de companii aflate în stadiu incipient să rafineze și dezvolte soluțiile care pot să contribuie direct la rezolvarea crizei climatice. Mai concret, să vedem antreprenori mai pregătiți să navigheze incertitudinile primilor ani de viață de startup și mai conectați la resursele și scenariile prin care pot să crească.

De asemenea, un alt obiectiv este să creștem și mai tare interesul pentru sustenabilitate și soluții de mediu – nu doar la nivel media, ci și din perspectiva organizațiilor și actorilor-cheie care se pot alia pentru ca soluțiile imediate să fie puse în practică cât mai rapid.

Daniel Matei – Business Development Manager Impact Hub Bucharest

Daniel Matei este în echipa Impact Hub Bucharest de 10 ani și gestionează dezvoltarea relațiilor cu partenerii și construirea de punți între sectorul privat, cel public și mediul antreprenorial. Din acest rol a intensificat colaborările internaționale cu EIT Climate-KIC și a formalizat parteneriatul Impact Hub Bucharest – EIT Climate-KIC pe proiecte precum Black Sea ClimAccelerator, Climathon Bucharest și Climate Innovation Day.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *