Când prețurile la energie sunt în cer și e nevoie e orice MW, CE Oltenia funcționeză mult sub capacitate, din cauza avariilor și închiderilor

În ultimele săptămâni, când prețurile de pe piața de energie au fost la cele mai mari niveluri din istorie, când consumul de energie este la cote crescute, Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, funcționează mult sub capacitatea nominală a grupurilor energetice.

Se pune așadar problema de ce nu produce mai mult CE Oltenia, în condițiile în care prețurile mari de pe piață (peste 100 de euro/MWh, cu vârfuri chiar și la 160 de euro, în unele intervale orare, în piața spot) îi asigură un profit bunicel, chiar și în condițiile în care prețul certificatului de carbon este și el foarte ridicat, peste 55 de euro/MWh).

Din datele observate de noi, de la începutul lunii august, producția de energie din cărbune, asigurată majoritar de CEO, a fost de sub 1.500 MW putere medie orara, în general 1.300-1.400 MW. Mult sub puterea instalată despre care se vorbește, peste 3.700 MW.

Explicațiile: avarii și închideri

La momentul redactării acestei știri, CE Oltenia funcționează cu trei grupuri energetice la Turceni și cu unul la Ișalnița, potrivit unor surse din piața de energie. Deși pare puțin, atât este mai este însă disponibil. CET Craiova 2 este oprită pentru reparații și, cel mai important, lucru destul de rar, la termocentrala Rovinari, cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor, nu funcționează niciun grup. Potrivit presei locale, un grup de la Rovinari a fost oprit acum două săptămâni din lipsă de cărbune (“era prost și puțin”), la unul a apărut o avarie în urma unei furtuni de acum câteva zile, iar la un al treilea, la fel, a survenit o avarie. Potrivit datelor Transelectrica, două grupuri ar urma să fie disponibile la 23 august ora 00.00 și unul la 24 august, aceeași oră.

Pe de altă parte, deși programul de restructurare și decarbonare încă este în dezbaterea Comisiei Europene, conducerea CE Oltenia a început să închidă din grupurile pe cărbune. Mai precis, de la 1 iulie, au fost retrase din exploatare două grupuri, unul de la Turceni și unul de la Ișalnița.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *