E-Distribuzione, companie a Grupului Enel, şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat prima tranşă, de 300 de milioane de euro, a unui împrumut ‘asociat obiectivelor de sustenabilitate’, în valoare totală de 600 de milioane de euro, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, acesta este primul împrumut asociat sustenabilităţii acordat de BEI şi vizează atingerea obiectivului Enel de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), în linie cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (Acţiune climatică) şi cadrul de finanţare asociat obiectivelor de sustenabilitate al Grupului
Totodată, acordul consolidează parteneriatul dintre BEI şi Enel şi reiterează angajamentul celor două insitituţii faţă de o Europă mai rezilientă şi mai durabilă, prin operaţiuni de finanţare sustenabilă.
„Această tranzacţie reprezintă un pas important pentru BEI în evoluţia sa spre a deveni ‘banca climatică’ a UE. Din 2025, cel puţin jumătate dintre împrumuturile noastre va trebui să meargă spre activităţi cu un impact pozitiv asupra climei. Mai mult, din acest an, toate operaţiunile BEI sunt aliniate obiectivelor Acordului de la Paris. Datorită sinergiei cu Enel, fundamentată de leadership-ul şi expertiza sa în domeniul finanţării sustenabile, acest împrumut este pe deplin în conformitate cu obiectivele noastre de combatere a schimbărilor climatice. Această tranzacţie joacă, de asemenea, rol major în susţinerea redresării economice post-pandemice şi în privinţa impactului asupra ocupării forţei de muncă. Faptul că 70% din suma acordată prin acest împrumut va fi utilizată în sudul Italiei reiterează importanţa cooperării dintre Enel şi BEI”, a declarat Miguel Morgado, director al Băncii Europene de Investiţii pentru operaţiunile de finanţare în Italia, Malta, Croaţia, Slovenia şi Balcanii de Vest.
La rândul său, Alberto De Paoli, CFO Enel a afirmat că a fost semnat „un acord istoric cu Banca Europeană de Investiţii, care va influenţa cu siguranţă viitorul dezvoltării şi finanţelor publice”.
„Evoluţia finanţării sustenabile va determina creştere pe termen lung şi o tranziţie firească în Europa, prin accelerarea investiţiilor aliniate Acordurillor de la Paris şi Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceasta este o oportunitate fără precedent atât pentru instituţiile private, cât şi pentru cele publice, de a mobiliza capital prin utilizarea instrumentelor asociate sustenabilităţii, lucru ce ne va susţine în atingerea obiectivelor privind acţiunea climatică”, a menţionat Alberto De Paoli.
BEI semnează pentru prima dată un acord de împrumut asociat sustenabilităţii şi vizează atingerea obiectivului Enel de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), măsurat în grame de CO2 echivalent pe kWh, egal sau sub 148 gCO2eq/kWh până în 2023, contribuind astfel la Obiectivul Organizaţiei Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD) 13 (Acţiune climatică).
În funcţie de realizarea acestui obiectiv, acordul prevede un mecanism de creştere / descreştere care va declanşa o ajustare a marjei.
„Acordul este în conformitate cu cadrul de finanţare asociat obiectivelor de sustenabilitate al Enel, actualizat în ianuarie 2021, care integrează sustenabilitatea în programul global de finanţare al grupului. Cadrul este aliniat Principiilor Obligaţiunilor de Sustenabilitate (SLBP – Sustainability-Linked Bond Principles) ale Asociaţiei Internaţionale a Pieţei de Capital (ICMA), precum şi Principiilor Împrumuturilor de Sustenabilitate ale Loan Market Association (LMA), validate de furnizorul Vigeo Eiris”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, acordul consolidează parteneriatul dintre BEI şi Enel şi reiterează angajamentul celor două instituţii faţă de o Europă mai rezilientă şi mai durabilă, prin operaţiuni de finanţare sustenabilă.
„Mai precis, componenta asociată sustenabilităţii a acordului reprezintă o evoluţie semnificativă în sectorul financiar, în recunoaşterea posibilităţii de a sprijini realizarea obiectivelor cheie, concrete şi ambiţioase de sustenabilitate, promovând în acelaşi timp o tranziţie justă către o economie cu un nivel redus de carbon., se precizează în comunicat.
Acordul va sprijini lansarea investiţiei E-Distribuzione în proiectul ‘e-Grid’ care vizează reînnoirea şi dezvoltarea reţelei electrice, creşterea rezilienţei acesteia în faţa condiţiilor climatice şi actualizările tehnologice menite să îmbunătăţească calitatea serviciilor de distribuţie a energiei electrice.
De asemenea, acest acord are menirea de a accelera tranziţia energetică, pentru ca reţeaua electrică să poată prelua o pondere din ce în ce mai mare a producţiei de energie din surse regenerabile şi să poată susţine mobilitatea electrică, precum şi o serie de servicii inovatoare pentru consumatori. În plus, va reduce expunerea la riscurile legate de schimbările climatice.
Enel este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile, precum şi un operator important pe piaţa retail de gaze. Enel este cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente şi activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 88 GW.
Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri şi, cu cei peste 74 de milioane de utilizatori finali, este cel mai important operator de reţea la nivel global.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia financiară a Uniunii Europene (UE) şi este deţinută direct de statele sale membre. BEI acordă împrumuturi pe termen lung pentru investiţii care contribuie la obiectivele politicii UE. În 2020, BEI a acordat împrumuturi pentru proiecte italiene în valoare totală de aproape 10,9 miliarde de euro.